L’estepa infinita d’Esther Hautzig

Quan L’estepa Infinita va caure a les meves mans i em vaig llegir la contraportada, no vaig poder evitar de pensar: "un altre llibre de nens jueus a la II Guerra Mundial". Però a mesura que anava avançant les pàgines em vaig anar convencent que aquest no era un llibre més sobre el drama dels jueus durant la guerra. L’estepa infinita té una cosa que els altres no tenen: esperança.

L’Esther és una noia d’una família jueva benestant de Vilna, després del pacte Ribentrop-Molotov, els russos entren a casa seva, prenen tota la família i els deporten a Sibèria, a causa de la seva condició de capitalistes. Esther és aliena als conflictes polítics i racials que els han portat a aquesta situació, així que la seva mirada es centra en l’avui i ara, en l’instant present. I en cada instant del seu peregrinatge fins a Sibèria i de la seva lluita per sobreviure-hi, Esther troba paissatges per meravellar-se, persones per les qui interessar-se, anècdotes de les que riure i fins i tot, fets pels que donar gràcies a Déu… Increïble!

Esther té una espiritualitat senzilla però alhora profunda, que la porta afrontar amb constància i alegria la seva condició de deportada en un dels llocs més inhabitables del planeta… La sort d’estar aquí -afirma- és que sempre tens alguna cosa que demanar a Déu.

A L’estepa infinita  hi ha un equilibri de llums i ombres que li donen un ritme àgil i entretingut, i tot plegat bastit amb aquesta mirada senzilla i planera d’una criatura, que li proporciona un to ple de tendresa. 

Llegiu també la ressenya que ha escrit en Ramon a Kokamuskes

One thought on “L’estepa infinita d’Esther Hautzig

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s