La fórmula preferida del professor

 

Un altre cop l’Enric m’ha recomanat un llibre excel·lent. Després de llegir aquesta deliciosa història de la novel·lista japonesa Yoko Ogawa no puc menys que recomanar-vos-la. No hi fa res que sigueu més de lletres que un diccionari; no heu de patir: la delicadesa oriental amb què està escrita, la tendresa amb la que es retraten els personatges, fa que en cap moment la presència d’arrels, factorials o successions us pugui resultar indigesta. 


Una assistenta de la llar ha d’atendre un ancià que fou catedràtic de teoria dels números i que a conseqüència d’un accident no recorda res que hagi passat 80 minuts abans, de manera que la seva única forma d’interactuar amb la gent del seu voltant és a través dels nombres.

D’aquesta manera, l’assistenta i el seu fill Root – i els lectors de La fórmula preferida del professor anem descobrint el meravellós món de la matemàtica. Un món que estava allà abans de nosaltres, un llenguatge amb el que Déu ha escrit la creació i que el trobem amagat en les coses més quotidianes. I a través dels números s’anirà tancant aquest petit univers constituït per l’assistenta, el seu fill i el professor, contenint tot allò que omple les seves vides quotidianes. Des del número de peu a la data de naixement o les bases del Beisbol… De les coses més banals a les més trascendents: Déu existeix perquè la matemàtica no té contradicció, i el diable també, perquè no es pot demostrar.

Gràcies Enric per aquesta magnífica recomanació. eπi+1=0 és ara també la meva fórmula preferida.

One thought on “La fórmula preferida del professor

  1. Jo també l’he trobat molt bo, i sóc de lletres del tot. M’ha encantat la història, per positiva i humana. I els detalls, mimats per l’autora: l’avi Post-It, la col·lecció de cromos… Si l’Enric és el que m’imagino, sempre ha tingut molt bon gust.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s