Un rabí parla amb Jesús, de Jacob Neusner

 

 

No deixa de ser sorprenent que un llibre escrit per un rabí jueu convençut, on s’exposin obertament les seves desavinences amb la doctrina cristiana, aconsegueixi enriquir la fe de jueus i cristians i fomenti el diàleg inter-religiós. El secret ens el diu el mateix Neusner: si fugim del relativisme homogeneitzador i posem sobre la taula les nostres diferències serà molt més fàcil dialogar, perquè jo sabré en què creus exactament.

En aquest llibre, Jacob Neusner adopta del paper de Rabí que escolta atentament la predicació de Jesús. I ho fa partint de l’Evangeli de Mateu, l’únic escrit en hebreu i dirigit específicament als jueus. La perspectiva de Neusner és nova per nosaltres i resulta una gran aportació pels cristians, perquè les paraules de Jesús adopten un significat diferent si les escoltem des de la perspectiva d’un fidel complidor de la Torà.

Per Neusner, Jesús no és un continuador de la tradició rabínica, ja que Ell no parla a la totalitat del poble d’Israel, sinó individualment. La doctrina i la moral cristianes comporten la dissolució del poble d’Israel i la superació dels manaments de la Torà, i això és inacceptable per un rabí. Israel és un poble constituit per Déu i la Torà és la llei que segella aquesta relació única entre Déu i els homes… Un llegat massa valuós que, de moment, Neusner no està disposat a posar en joc. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s