Homer, Ilíada

 

Fa temps vaig intentar llegir la Ilíada i no me’n vaig sortir. He de reconèixer que va ser superior a les meves forces. Poc temps després en Joserra Ayllon em va suggerir la lectura d’aquesta adaptació d’Alessandro Baricco i us he de dir que he fruït d’un clàssic de la literatura grega com si es tractés d’una novel·la moderna. 

En primer lloc Baricco n’ha reduit l’extensió, suprimint gran part del text que no té repercussió directa amb el desenvolupament de la trama. En segon lloc ha reescrit el text en primera persona –seguint fidelment el text original– i n’ha diversificat els narradors, de manera que cada capítol està relatat per un protagonista diferent. El resultat és un relat molt més dinàmic, que permet al lector penetrar la interioritat dels personatges i que fins i tot arriba a “enganxar-nos” com si es tractés d’una obra moderna. El furor de la guerra queda reforçat amb un major ritme narratiu, i amb ell el caràcter èpic del relat. 

Si bé la Ilíada és una oda a la guerra, una demostració de com l’encís de l’home per la lluita i la mort no ha tingut edat, Baricco, en un magnífic epíleg, escriu una meravellosa reflexió sobre la pau. 

Permeteu-me que us en ofereixi un tast, són paraules d’Aquileu, abans de la batalla contra els troians: Per a mi no hi ha res que valgui tant com la vida, ni les riqueses que diuen que va adquirir Troia, ciutat ben poblada, la d’abans, en temps de pau, abans d’arribar-hi els fill dels aqueus, ni tot el que conté el llindar de pedra del fletxador Febos Apol·lo a la rocosa Pitos. Es poden aconseguir com a botí els bous i les ovelles grasses i es poden comprar els trespeus i els cavalls de cap ros, però la vida d’un homes no pot retornar, ni capturant-la com a botí ni recuperant-la, tan bon punt ha traspassat els clos de les dents.” Com veieu, també l’anhel de la pau ha estat tant antic com el de la guerra.

One thought on “Homer, Ilíada

  1. Ma mare mai va poder estudiar, i quan era petit em va regalar una adaptació d’aquesta joia en català. Era per mainada, però estava molt bé. No sé si a casa encara hi serà però no pararé fins trobar-la. Suposo que va sembrar la meva vena aventurera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s