El factor humà

 

Si vàreu anar a la plaça Catalunya a celebrar el triplet suposo que us vau adonar que allà hi havia una nutrida representació de tota l’amalgama socio-político-econòmico-lingüistico-cultural que forma Catalunya. Tothom estava allà: catalans d’enèssima i de primeríssima generació, magribins, subsaharians, fins i tot un congolès pujat dalt del kiosk de la plaça! Tots estàvem embogits celebrant la victòria del nostre equip.

L’esport té aquesta capacitat d’unir les persones, i això Mandela ho va poder veure durant els 27 anys de captiveri: la devoció dels afrikàners pel rugby era més forta que tots els seus prejudicis racials. Per això, quan ja va ser president del país, va posar tant d’esforç en aconseguir aplegar tota la nació –tant racialment diversa com l’arc de Sant Martí–  al costat dels Springboks durant la copa del món de rugby que es va celebrar a Sudàfrica.


La història d’aquesta victòria és la història de la fi de l’apartheid i el Factor Humà ho explica d’una manera tant entretinguda com emocionant. Cal felicitar en John Carlin, corresponsal del diari londinenc Independent a Sudàfrica des de l’any 87, pel magnífic exercici de periodisme que ha realitzat, recollint els testimonis de totes les persones que van veure com una copa del món de rugby va canviar el  panorama polític d’un país que es veia abocat a una guerra civil. Però sobretot cal felicitar-lo perquè en el seu relat brillen amb especial intensitat les qualitats humanes d’un líder que va fer possible el somni. Feu-me cas, llegiu-lo.

2 thoughts on “El factor humà

  1. Aquest estiu passat vaig fer un “passeig” pel soweto, l’experiència va ser brutal. L’atmosfera de calma tensa només era lleugerament amagada per la brutal calorada, que feia que molt poca gent voltés pel carrer.
    Mandela i Desmon Tutu eren veïns. Vivien a uns 70 metres l’un de l’altre. I van viure els aldarulls en primera persona.
    Em sembla que aquesta gent n’ha sabut molt,no? Sobretot de perdonar.
    Saps que l’esglèsia on es van refugiar els estudiants durant els disturbis abans no els tirotegessin, està consagrada a una Verge Maria de color?
    La Morenta és a on la necessiten vaig pensar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s