Les coses que duien els soldats que lluitaven

 

 

Les coses que duien els soldats que lluitaven serveix a Tim O’Brien, ex-combatent del Vietnam, per fer un retrat dur, molt dur, del que va ser aquella guerra. O’Brien ens endinsa mitjançant breus relats en una atmosfera on es confon la percepció de la realitat. Per aconseguir-ho, se serveix d’un relat fragmentat, on les escenes tornen un cop i un altre com un malson persistent. Mica en mica ens posem en la pell d’aquells joves que van arribar nets, intactes, a Vietnam i allà van entrar en contacte amb el seu propi costat obscur fins transformar-los de manera irreversible.


En el seu aspre retrat de la violència –d’una violència real, retratada amb una fredor que esgarrifa- O’Brien en fa una oda a la pau, amb la descripció de la crueltat d’uns homes que podríem ser nosaltres, ens sacseja els nostres propis esquemes vitals, de la presència constant de la mort –d’una mort que pressentim a cada pàgina del llibre– és capaç de transmetre’ns un amor irrefrenable a la vida.

Potser és per la sinceritat de l’autor, pot ser per la sobrietat amb què està escrit, el fet és que “The things they carried…” és una obra inclassificable, a cavall entre l’autobiografia, la novel·la i el relat curt, que entra sense cap mena de dubte dins la categoria de gran obra de la literatura nord-americana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s