Thomas Merton o com arribar al catolicisme a través de Joyce

 

Els designis de Déu són inescrutables, això ja ho sabíem, el que no entenc és per què ens captiven tant els llibres que ens ho expliquen. Des de les Confessions de Sant Agustí, al Libro de su vida de Teresa d’Àvila i tants altres de Paul Claudel, Edith Stein o C.S. Lewis… Quina força oculta hi ha en aquests autors que ens arrosseguin a la lectura com si es tractés d’una trepidant novel·la de misteri?

 Perquè no deixa de ser un misteri que un home amb una vida tant agitada com la de Thomas Merton, després de deixar-se seduir pel psicoanàlisi i flirtejar amb el marxisme, acabi captivat per la filosofia escolàstica; com no deixa de ser sorprenent que el fill d’un pintor que ha voltat mig món, amb una vida còmode i regalada i amb un títol de la Universitat de Columbia sota el braç acabi en un monestir trapense. 

És el misteri de la vida, d’aquest conjunt de coses “que passen mentre fem plans”, com una successió atzarosa d’esdeveniments, i que de cop i volta “encaixen” com les peces d’un trencaclosques. Tot d’una les coses “que passen” adquireixen un sentit, la vida s’omple d’una alegria exultant que salta del paper imprès al nostre cor.   

En aquests llibres hi ha un Protagonista amagat, que mou magistralment els fils de la trama, que fa que Joyce es converteixi en apologista del catolicisme (ves! qui ho havia de dir!) que converteix la foscor en un insospitat anhel de llum, que se serveix de la pedra amb la que xoquem mil vegades per descobrir-nos la nostra petitesa i que ens despulla de tot el que tenim per fer-nos veure la grandesa del que som.  

Gràcies Toni per la teva recomanació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s