SUMA!

Aquests dies ha passat per Girona la creu de la Jornada Mundial de la Joventut.  Una senzilla creu de fusta que, juntament amb una icona de la Mare de Déu, Joan Pau II va regalar als joves per què la portessin per tots aquells racons de la Terra on hi ha sofriment. Aquesta creu ha donat la volta al món: ha estat a Haití amb els damnificats pel terratremol, ha estat a a la Zona Zero de New York i a New Orleans després del Katrina… I també va passar pel col·legi on treballo. No crec que el meu cole sigui un lloc de sofriment (per alguns alumnes em temo que sí) però sí que, com a tot arreu, hi ha persones normals i corrents que ens costa d’entendre la creu. Ens repugna que els altres puguin patir i no aconseguim donar sentit al dolor que ens envolta.

Comprendre la creu és un do que ens demana despullar-nos de la nostra presumpció i la nostra autosuficiència. Pot ser per això, un dels moments més emotius del pas de la creu per Girona, va ser a l’hospital de Santa Caterina, on els malalts s’hi abraçaven i sense cap vergonya  exterioritzaven la seva profunda identificació amb Crist a la Creu. No sé què li deurien dir ni què deuria passar pel seu cap en aquells moments.  Per aquells malalts, aquella creu tenia un significat molt especial: era una prova irrefutable que Déu no els havia deixat sols, que estava a prop seu, i que mantenia amb ells una connexió tant profunda que no necessitava de les paraules per captar-la. Només calia tenir cor.

La creu és un misteri, el misteri d’aquesta connexió entre Déu i els homes, i alhora, el misteri de la connexió de tots els homes entre si. Dues connexions que dibuixen –i perdoneu el símil, però no puc amagar que sóc profe de mates– un signe que suma, un signe que sempre dóna i que no treu mai res, un signe que inclou i no deixa mai ningú fora, un signe que convida a l’optimisme enmig de les dificultats.

One thought on “SUMA!

  1. El sorprès sóc jo que t’hagis passat per aquí. La veritat és que tenia el bloc una mica oblidat, però el teu comentari m’ha animat a seguir publicant. Gràcies Francesc i fins aviat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s