Valors dels de veritat

Una pel·lícula que ha costat 20.000.000.000.000$. Aquest és el suggerent subtítol del documental Inside Job (Charles H. Ferguson, 2010), un rigurós “making off” de la crisi financera que va esclatar el 2008 narrat per Matt Damon i protagonitzat pels principals implicats en el crack de 2008.

Sense ser un expert en la matèria –he de reconèixer que l’economia sempre m’ha avorrit– Inside Job m’ha servit per constatar que la principal causa de la crisi financera ha estat:

1)      La manca de valors entre els executius de les grans corporacions financeres: – hem sigut massa cobejosos, necessitem que ens regulin – afirma “humilment” un dels executius entrevistats (suposo que és fàcil reconèixer-ho després d’embutxacar-se legalment centenars de milions de dólars).

2)      La manca de valors entre aquells que haurien de regular el mercat financer i enlloc d’això s’han dedicat a elaborar informes amanyats gràcies als quals s’han enriquit escandalosament.

3)      La manca de valors entre els polítics, perquè no han tingut encara valor d’entrar “a sac”  en la regulació del mercat financer, legislant seriosament sobre els derivats i estipulant unes normes per assegurar la imparcialitat dels assessors governamentals.

4)      I finalment la manca de valors d’una ciutadania que ho ha consentit.

La cobdícia no hi compto que desaparegui –forma part de la nostra pobra condició humana– però la manca de valors –dels valors de veritat, no dels borsàtils–  no és humana. Una societat que navega en el relativisme ètic, on tot si val sempre que sigui legal, deshumanitza les seves empreses i les seves institucions i ens deixen a tots plegats com a titelles d’un sistema que fluctua a l’atzar emportant-se per davant no només 20.000.000.000.000$ sinó quel-com molt més important: la nostra pròpia dignitat.

Per cert, un dels que parla més clar és l’Strauss-Kahn i mira què li ha passat. Com en Julian Assange, quina casualitat…

Gràcies Carles per la recomanació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s