El tiet tungstè

Oliver Sacks és un neuròleg que es va fer famós amb “Despertares” el llibre en el que es va basar la pel·lícula protagonitzada per Robert de Niro i Robin Williams. En aquell llibre, com a Tio Tungsteno, va demostrar que es podia fer literatura amb la ciència, impregnant els seus relats científics de vivències personals i humanisme.

Però Tio Tungsteno té també una peculiaritat que no he trobat en cap altre llibre de divulgació científica. En certa manera prescindeix de l’objectiu pedagògic caracterísitc d’aquest tipus de literatura per posar el relleu en la seva relació personal amb el món de la química. De com un nen anglès, de família jueva, en el context de la II Guerra Mundial, descobreix gràcies al seu tiet fabricant de filament de bombetes (a qui anomena el tiet tungstè) l’impressionant món de la química.

Quan s’ensenya química se segueix un itinerari pedagògic que va d’allò petit a allò més gran: comencem pels models atòmics i d’aquí passem a les molècules i prosseguim amb les lleis ponderals i l’estequiometria i tota la termodinàmica i la reactivitat. La peculiaritat d’aquest llibre és que segueix un itinerari històric, que va en la direcció contrària: comença a un nivell macroscòpic quan Proust descobreix que determinades substàncies reaccionen sempre en  proporcions fixes i continua amb Avogadro i Cannizzaro, amb les tècniques per separar aquests àtoms i descobrir-ne les seves proporcions i masses, amb Mendeleiev, el pare de la taula periòdica, el dotzè fill d’una família de pagesos de l’estepa rusa, la mare del qual va deixar la seva vida per portar-lo a Moscú i proporcionar-li un futur més digne que el dels seus germans.

A més a més, El Tio Tungsteno m’ha resolt un dubte existencial. Sovint m’he preguntat com m’ho faria si hem traslladés al segle XIX i els hi hagués d’explicar a aquella gent tot el que sabem sobre la matèria . Tot el que m’han ensenyat de Química dóna per suposat uns postulats que en aquella època no estaven gens acceptats. Gràcies a aquest llibre he descobert les dificultats que els pares de la química van haver de superar per arribar a convèncer els seus coetanis dels seus descobriments. Si mai viatjo en el temps fins aquella època us asseguro que no m’oblidaré d’endur-me’l.

2 thoughts on “El tiet tungstè

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s