Discos ¿light?

Les discos light per menors d’edat no són un fenomen nou, apareixen i desapareixen com els bolets, en llocs i amb noms diferents, però sempre, des de fa anys, amb els mateixos trets característics. Tots aquests locals segueixen tècniques de màrqueting molt agressives: publicitat amb reclams eròtics, promotors ben entrenats que reparteixen “flayers” o t’entren en llistes per guanyar un descompte o una consumició, una presència abassegadora a les xarxes socials, entrada gratuïta per noies de bon veure i nois populars…

En tot són iguals que una discoteca convencional: ambientació acurada, música a tota potència, fins i tot gogós… Es cerca la delectació dels sentits amb l’objectiu de deixar la neurona a zero i que el personal es deixi portar per l’ambient. Només hi ha un aspecte que les diferencia d’una discoteca d’adults: l’alcohol que no es ven a la barra però que molts joves ja s’encarreguen de proveir-se abans d’entrar al local.

Un botó de mostra: la sala Sweet Cherry de Barcelona:

Amb el temps he constatat que per més que no hi hagi alcohol i tots siguin menors, aquest tipus de diversió acaba centralitzant la vida d’un adolescent. Com el futbol: el dilluns parlem del partit de lliga, el dimarts del proper partit de Champions i tota la setmana estem parlant de Messis i Ronaldos. Amb l’ambient de festa passa el mateix: el dilluns encara els hi dura la festa de diumenge, a la tarda pengen les fotos al Facebook, el dimarts estan etiquetades i plenes de comentaris, el dimecres ja s’anuncia la festa del cap de setmana següent i això si no porta tota la setmana penjat del mòbil intercanviant missatgets amb la noia que va conèixer diumenge.

Fins i tot aquell adolescent que fins ara no havia tingut cap èxit amb les notes ni amb l’esport ni amb res (un projecte de ni-ni) veu de cop i volta que si és més enrotllat que ningú se’l valora i aprecia: es multipliquen per deu els seus amics al Facebook i els “m’agrada” a les seves fotos es compten per milers.

Comença una preocupació constant per l’aspecte extern: què em poso, si això és o no “cool”, pasterades de cosmètics… I en aquest afany per ser el més enrotllat apareix l’alcohol. El puntillo famós. Sovint, el primer consum d’alcohol va associat a aquestes sortides nocturnes.

Aviat tenen alguna experiència “adulta”. Aleshores es miren els seus companys per sobre de l’espatlla perquè els consideren uns niñatos matats que encara no s’enteren de què va la vida. No se n’adonen que són ells els qui estan atrapats en un món fantasiós, una nebulosa on només se’t demana que et deixis portar, on pots arramblar el primer que passi i fer-t’hi una foto, on s’exalta la sensualitat per sobre de tot.

Adolescents que s’han convertit en adults abans d’hora, bonsais que es tallen les arrels per deixar de créixer, aus que no podran volar, fruits arrencats abans d’hora.

2 thoughts on “Discos ¿light?

  1. Últimament et veig “a tope” amb el blog! M’encanta!

    I una cosa que no has comentat, perquè no té res a veure amb el que tu dius, però és igualment penós, és “GRÀCIAS” amb accent o “SERIA”, sense. En fi…

    • tot té una explicació: m’he preparat una sessió per pares sobre el tema i n’han sortit un parell de posts…
      Les faltes d’ortografia garrafals corroboren allò que dic de posar la neurona a zero…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s