Ser amic d’un mateix

“Tantes amistats que té al facebook, tant whatsapp i tanta història, i resulta que el nostre fill no té amics… Però el pitjor de tot és que ni se n’adona”, perquè encara no sap el que és l’autèntica amistat. Què podem fer els pares i educadors per ajudar els nostres adolescents a tenir amics de debò?

El primer pas per a què una persona pugui tenir amics és que sigui amic de si mateix. Vull dir que si no s’estima a si mateix, com vol que l’estimin els altres?. En un món que ens valora pels resultats, per l’aspecte físic, per les nostres habilitats esportives convé que els nostres joves es valorin per allò que són, no pel que tenen. Cada noi ha de descobrir que la seva vàlua no depèn de les seves notes, dels seus atributs físics o de les seves habilitats futbolístiques. No estem fent cap favor en aquest aspecte a un adolescent si percep que els afectes que rep són condicionats als seus èxits, al seu aspecte físic o les seves habilitats socials. Això repercutirà en la seva inseguretat i en la necessitat constant d’atenció, afecte i gratificació per part de les persones amb les que es relacioni i farà difícil, sinó impossible, que estableixi relacions d’amistat –d’igual a igual–´amb les persones que l’envoltin.

Si ens ofereixen un bitllet de 100€ l’acceptarem. Si aquest bitllet està arrugat, brut o malmès, el voldrem igualment, perquè sabem que el seu valor no ha disminuït per aquest fet. Els fills han de ser conscients que per més que se sentin trepitjats o despreciats, valen molt, no només per a nosaltres, sinó perquè tota persona té una dignitat que ens sobrepassa i que res ni ningú ens pot manllevar.

A més a més, durant l’adolescència prenem consciència de la percepció que els altres poden tenen de nosaltres. Quan un adolescent “no s’agrada” tendeix a la tancar-se o a protegir-se amb una màscara: una agressivitat postissa, una estètica estereotipada: rapero, skater… Són looks ficticis que pretenen amagar allò que no els hi agrada de si mateixos.

En aquestes situacions l’hem d’ajudar a descobrir que fins que no es mostri tal com és, és impossible que ningú l’apreciï tal com és i per tant no farà relacions sinceres d’amistat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s