Superar la timidesa

A vegades percebem en els nostres fills, en els nostres alumnes, una inseguretat exagerada que es manifesta en la tremolor de la seva veu, sudoració a les mans, vermellor a la cara i, en casos extrems, fins i tot un augment del ritme cardíac i sensació d’ofec. La tendència natural d’un adolescent que pateix aquests símptomes és evitar la relació amb desconeguts davant d’un grup de persones; en consecuència es tanca en si mateix s’allunya progressivament de les persones que l’envolten.

Cadascú és com és, i hi ha nois i noies més extravertits i n’hi ha que ho són menys. Tots ells, d’una manera o d’una altra poden sentir temor a una situació nova, en un escenari que no dominen, amb persones que no coneixen. La timidesa com a tal, cal superar-la amb constància i petits venciments. Els pares i educadors podem ajudar-lo, empenyent-lo a superar els seus propis temors,  posant-lo en situacions en les que no tingui més remei que sobreposar-se.

Un mètode infalible és el de l’esperit de servei: el millor mètode per superar la timidesa és oblidar-se d’un mateix per fer que els altres estiguin a gust. En una festa amb convidats, per exemple, li direm que ofereixi els canapès, o quan sabem que li costa espavilar-se l’enviarem a fer un encàrrec tot sol, o li demanem que truqui a un parent malalt per saber com es troba o li suggerirem que convidi a casa els seus amics… Ha d’aprendre a deixar d’agobiar-se preguntant-se “què esperen els altres de mi?” i passar a l’acció amb un decidit “ jo, què puc fer pels altres?”. D’aquesta manera donarà empenta i dinamisme a la seves relacions socials i a més a més, descobrirà que quan interactua amb aquest nou impuls, els altres l’accepten.

No l’ajudarà gaire, en canvi, tancar-se en si mateix i en les seves coses i en aquest aspecte no ens ajuden gaire les noves tecnologies: cònsoles, jocs online, fins i tot xarxes socials (on la relació no pot ser espontània i directa), poden fer que l’adolescent eviti enfrontar-se amb aquest problema i es refugiï dels altres. Cal ajudar-lo a descobrir que és molt més divertit divertir-se amb els altres, perquè com deia Tolstoi, la felicitat no és real si no es comparteix.

One thought on “Superar la timidesa

  1. Retroenllaç: Tímid o introvertit? | soma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s