Les amistats perilloses

Molts pares tenen la preocupació de com poden influir en els amics que puguin fer els seus fills. És una preocupació lícita  i comprensible ja que tots som conscients de la força que tenen els amics durant l’adolescència, quan la influència dels pares, dels professors o de qualsevol altre adult minva davant de l’opinió i l’exemple de la seva colla d’amics.

Primer de tot caldrà saber qui són de debò els seus amics, no només el nom i cognoms: com són, com pensen, com es comporten… Per això els convidarem a casa, mirarem de conèixer els seus pares, veurem com respiren i si són compatibles amb els paràmetres amb els quals volem educar el fill.

Quan detectem que les seves amistats són perilloses cal actuar amb molta delicadesa, perquè sinó pot ser pitjor el remei que la malaltia. M’explico: si el teu fill descobreix que tu no vols que vagi amb aquest amic seu i li ho prohibeixes, hi acabarà anant igualment sense que tu te n’assabentis i, com que no tocarà el tema quan en parleu, no tindràs ni idea del que fa quan va amb ells. A més a més, durant l’adolescència tenen un agut sentit de la justícia que el farà enrocar-se en la seva amistat i convertir-la en un senyal d’autoafirmació, es generarà una solidaritat entre els membres de la colla i a la fi només hauràs aconseguit enfortir la seva amistat (i empitjorar la teva relació amb el teu fill).

Cal actuar, doncs, amb subtilitat: cal que ens preguntem “què hi veu en aquests amics?”, per això parlarem amb ell i anirem descobrint perquè s’ho passa bé amb ells. No hi ha inconvenient que li diem que no ens agraden algunes de les coses que has vist o que t’explica dels seus amics, però enlloc de prohibir-li, inventa qualsevol excusa per evitar que les seves trobades siguin freqüents. Com més “perilloses” siguin aquestes amistats més enginy hi em de posar (o més dràstics haurem de ser).

Si els amics del vostre fill no són una bona influència, no pots pretendre que deixi de tenir amics, sinó que en trobi de millors. Per això sempre és millor prevenir que curar i procurarem envoltar-lo d’un ambient que sigui sa i enriquidor per ell. Si l’ambient que hi ha en el seu equip de futbol no és bo (i això ho pots detectar fàcilment anant a veure els seus partits) doncs busca’t qualsevol pretext per canviar-lo d’equip o d’esport.

A vegades aquests canvis impliquen a tota la família, com per exemple sortides de tota la família el cap de setmana. I aquí cal posar-hi força creativitat perquè caldrà competir amb igualtat de condicions: us ho heu de currar una mica per fer plans divertits i engrescadors, no necessàriament costosos, simplement implicant-lo en l’organització, planificant la ruta, fent de guia…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s