Vida i destí

La lectura de Vida i destí, de Vasili Grosmann m’ha deixat tan impactat com exhaust. Impactat perquè mai he llegit cap novel·la ambientada en un context tant catàrtic com el xoc entre dues ideologies que han marcat la història del segle XX, recorrent els camps de batalla de Stalingrad fins els camps d’extermini Nazis passant pels gulags siberians, i exhaust per les 1100 pàgines repletes de llocs i personatges soviètics que requereixen un constant exercici de concentració.

Després de la lectura de Vida i destí et queda la impressió que ja és impossible llegir res més sobre la segona guerra mundial que ho pugui superar. En certa manera aquesta és “la novel·la del segle XX”, un llibre imprescindible. I la certesa d’aquest fet, que vas adquirint a mesura que vas llegint, és el que et va animant a passar cada pàgina i anar superant la por, el fred, la gana o l’asfixiant manca de llibertat…

Vasili Grosmann té el mèrit de posar-nos en la pell d’un oficial rus o alemany en el front del Volga, d’un comunista represaliat per les purgues estalinistes o en la d’una jueva ucraniana deportada a Auschwitz o en la d’un científic coaccionat per l’estat soviètic… I dibuixar així tot un mosaic dels moments més tràgics i crucials del segle XX, un retrat de les ideologies que han marcat la història recent d’Europa.

Però per damunt de tot, Vida i destí és un cant a la humanitat, perquè enmig de la destrucció i la mort, enmig de la violència irracional provinent de l’estat o de la nació, emergeix la grandesa de la persona humana. Una grandesa que les grans ideologies no poden contenir.

Aquest és el missatge latent de Vida i destí, aquest ha estat segons Grosmann el gran error del Comunisme o del Nazisme, suposar que pel bé de la humanitat els estats podien prescindir de la persona humana. Vida i destí demostra, amb un estil hereu de Tolstoi –profund i alhora tràgic– que la vida i el destí de les persones està més enllà de les ideologies o les autarquies, que la condició humana, amb les seva força i la seva fragilitat, amb els seus heroismes i les seves mesquineses, té quelcom de vàlid i permanent que fan d’aquesta una història universal.

Agraeixo la recomanació d’en Ramon i la insistència d’en Carles a llegir-me’l. Realment ha valgut la pena.

10 thoughts on “Vida i destí

  1. Segurament les 1100 pagines que més m’han fet disfrutar en els ultims anys. Txema si t’ha agradat, llegeix-te “todo fluye”, tambe d’en. Un altre imprescindible.

  2. Jo era tan conscient que estava llegint una novel·la imprescindible, que em vaig dedicar a fer un resum de cada capítol en quan l’acabava. M’hi vaig estar un mes d’estiu, a Vulpallac, acaronat per la dolçor de les vacances i de l’Empordà. Una de les millors lectures de la meva vida.
    No sé si coneixes un llibret imprescindible que l’acompanya i que t’encantarà llegir, Txec: Sobre Vida y destino, amb textos de Vasili Grossman, Tzvetan Todorev i Efim Etkind. S’explica la història de la novel·la. Conté una carta de Grossman defensant la seva novel·la davant les autoritats que la hi van confiscar. I una carta a la seva mare morta que fa posar la pell de gallina. Només 106 pàgines, també imprescindibles.

    • Si el tens ja me’l deixaràs. M’he quedat amb ganes de saber més sobre la novel·la (com va sortir de la URSS…) i sobre els personatges (què hi ha de real i d’imaginari). L’Eladi també m’ha parlat del diari de guerra que va escriure com a periodista quan cobria el front rus… Es veu que és espectacular. Gràcies Toni.

  3. Retroenllaç: Tot flueix… de Vasili #Grossman « Soma

  4. He acabat de llegir “Vida i destí” i em trobo aquests comentaris que reflexen perfectament el que penso d’aquesta novel·la, és una obra mestra, que s’hauria de llegir abastament per comprendre el que poden arribar a ser els totalitarismes de qualsevol tendencia. Impresionant i imprescindible.

  5. Retroenllaç: Algunes recomanacions per Sant Jordi | soma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s