¿ Es pot deixar de ser #homosexual ?

Provablement no m’hauria comprat aquest llibre si per la ràdio no haguessin dit que l’havien retirat dels prestatges del Corte Inglés davant les protestes de les associacions de gais i lesbianes… No hi ha millor publicitat que la censura.

Ja amb el llibre a les mans, la primera sorpresa que m’emporto és que aquest llibre no és nou, porta ja 10 edicions en castellà. O sigui que moltes persones l’han llegit abans que jo i sense el reclam de la polèmica… La segona cosa que et xoca és que parli obertament de “sanar” l’homosexualitat i tracti l’homosexual de “pacient” sense fer el més mínim esforç per resultar políticament correcte… Bé. Tot un atreviment.

Però aquesta segona sorpresa queda resolta a les poques pàgines: Cohen, psicòleg nord-americà i ex-gai, sosté que l’homosexualitat es deu a una “ferida” produïda durant la infantesa-adolescència, que ha impedit el total desenvolupament de l’afectivitat d’una persona. Per a ell, la paraula sanar no té connotacions pejoratives, pensa que també els heterosexuals poden tenir ferides equivalents que poden dificultar la seva relació de parella i ja avança que el seu proper llibre es titularà “com sanar l’heterosexualitat”.

Amb les primeres pàgines has de superar, també, la tendència ianqui-conservadora a posar el nom de Déu quan ve al cas i quan no… Però com que el que explica és interessant, o almenys diferent a tot el que he sentit sobre el tema fins ara, continues llegint.

Partint de la seva pròpia experiència com a homosexual i com a terapeuta, Cohen va desmuntant els tòpics que envolten el tema de l’homosexualitat i que segons ell, la societat s’ha acabat creient a base de repetir-los:

1. No es neix homosexual. Per Cohen són una gran mentida els estudis que afirmen l’origen genètic de la homosexualitat.
2. L’homosexualitat no és una perversió deguda a conductes licencioses, sinó que es deu a factors ambientals, normalment a causa d’una ferida en la infantesa que ha interromput la identificació d’una persona amb el seu propi gènere. Aquesta ferida pot ser ocasionada per motius tant diversos com ser víctima d’un abús sexual, una excessiva intimitat amb la mare (que troba en el fill els substitut afectiu del pare), la manca d’afecte patern, el sentir-se exclòs en el grup per la manca d’aptituds “masculines”…
3. Tampoc és cert, per tant, que l’homosexualitat sigui irreversible. Es pot deixar de ser homosexual. És un procés dur i exigent, que només requereix que aquella persona vulgui recórrer-lo, descobrint aquesta ferida emocional que ha impedit la identificació amb el seu propi gènere, sanant-la i refent tot el camí que des d’aleshores ha quedat per recórrer, en especial els vincles amb les persones del seu mateix sexe.
4. Una persona no deixa de ser homosexual fent veure que no ho és. Portar aquesta mena de doble vida condueix a un desequilibri emocional que tard o d’hora acaba “petant”.
5. També es conclou que l’homofòbia, és a dir el tracte pejoratiu, l’insult, la ridiculització d’una persona homosexual, no ajuda de cap manera en aquest procés cap a la heterosexualitat, sinó al contrari: fa encara més profundes aquestes ferides.

Val a dir que el llibre va dirigit a psico-terapeutes, educadors, etc. I aporta gran quantitat de pautes i consells per dur a terme aquest “viatge” fins a la heterosexualitat –encara que en alguns moments es fa massa reiteratiu–, així com abundant bibliografia per aprofundir en cada un dels passos d’aquest itinerari.

Per més info: Sanar la homosexualidad

4 thoughts on “¿ Es pot deixar de ser #homosexual ?

  1. Mentres no marxi de un “pensament” i no vagi a una acció suposo que no, suposo que és lliberat d’opinió. Però als homosexuals sel’s ajuda a treure’s la vergona moral imposada de ser el que són, no a plantejar-lo sel dubte de que han de ser una altre cosa.

    • Estic amb tu que estigmatitzar moralment a algú no ajuda. A tota persona, homosexual o no, se l’ajuda permetent que puguin fer amb la seva vida allò que creu que és el millor. Ara bé, insisteixo, si hi ha homosexuals que lliurement han decidit deixar de ser-ho i asseguren que ho han aconseguit, els hi hem de dir que callin i no ho diguin a ningú?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s