Veritables farsants

Ja fa un temps que el president d’un Estat europeu amb ínfules de profeta de la post-modernitat, va proclamar lapidàriament que “no és cert que la veritat ens faci lliures, sinó que és la llibertat la que ens fa veritables…

Ara, set anys després d’aquest discurs, el nostre profeta ha caigut del pedestal. Es va guanyar a pols la desconfiança dels seus conciutadans que s’anaven mirant desconcertats cada cop que el seu president anunciava les seves decisions erràtiques i arbitràries que van portar el seu país al llindar del col·lapse.

El drama del nostre apocalíptic ex-president és també el drama de la post-modernitat, que ha erigit la llibertat en una divinitat a qui s’ha de retre un culte cec i absolut, proclamant als quatre vents la mort de Déu, la caducitat de les religions i l’abolició de tot principi moral, per erigir-se un mateix en principi i mesura de la veritat. Com petits genis cartesians no volem acceptar res que no puguem comprendre, sense adonar-nos que en la petitesa del nostre cap no s’hi pot encabir tota la grandesa del misteri de l’home. Pensem que perquè una cosa sigui veritat, ens ha de convèncer, sense considerar que si només ens fiem d’allò que comprenem es fa impossible l’avenç en el coneixement i ens condemnem a romandre atrapats en la nostra pròpia ignorància.

La llibertat és el gran valor de la modernitat, però la llibertat no crea la veritat sinó que l’ha de cercar, descobrir-la i secundar-la (encara que de vegades no la comprengui). Que les nostres decisions siguin autèntiques no depèn només del grau d’independència amb què les prenem, si no del fet que les nostres decisions s’orientin cap allò que és autèntic, per què si la llibertat no s’orienta cap a la veritat, ens acabarem convertint en uns veritables… farsants.

4 thoughts on “Veritables farsants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s