La #reformalaboral i el benefici de la majoria

Ahir em vaig espantar quan vaig sentir la ministra de treball afirmar que el seu govern està per fer polítiques que beneficiïn a la majoria. Fins ara pensava que els governs estaven per fer polítiques justes que cerquin el bé comú dels seus ciutadans, encara que siguin impopulars per a la majoria; perquè el bé comú, senyora ministra, no és la suma dels béns particulars, sinó aquelles condicions que garanteixen el respecte de la dignitat de tots -tots- els individus i la igualtat d’oportunitats per a tots -tots-  els ciutadans.

Em vaig espantar perquè em va recordar, salvant les lògiques distàncies, la declaració d’Ernst Janning, jutge i professor universitari que va ocupar la cartera de justícia durant el règim de Hitler, en el judici de Nuremberg.

Janning va ser l’encarregat de donar el vistiplau a les sentències i ordres de deportacions, esterilitzacions forçoses i l’aplicació de la pena capital a gitanos, jueus, asocials, comunistes i homosexuals. Però Janning, abans de l’ascens de Hitler, va ser admirat per tots els polítics i juristes europeus per haver ajudat a redactar la constitució de la República de Weimar així com pels seus escrits a favor de la democràcia.

Silenciós i aparentment absent durant el seu judici, Ernst Janning és l’únic dels quatre acusats que en un moment donat assumeix la responsabilitat dels fets que se li imputen i decideix prestar declaració… Una declaració on constata que molts alemanys van consentir Hitler perquè feia, senyora ministra, polítiques que beneficiaven a la majoria.

Us deixo la declaració de Janning (Burt Lancaster). No té pèrdua.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s