El bon gust…

No fa gaire dies va arribar un alumne a l’escola amb la samarreta de la pel·lícula “el padrino” però lleugerament tunejada modificant substancialment el seu significat (vegis la foto adjunta). No sé què se li deuria passar pel cap en aquest animal de bellota (altrament anomenat bellotero) per triar una samarreta així. Potser millor no saber-ho.

En situacions així em pregunto com aconseguir educar un adolescent perquè triï allò bell, allò bonic. Està clar que “contra gustos no hi ha res escrit”, però sí que podem establir un equilibri entre el “m’agrada” i uns criteris objectius que ens permetin discernir entre el que és bonic i bell i el que és lleig o ordinari.

L’atractiu i el valor de les coses no ens resulta accessible a vegades a simple vista. Es manifesta gradualment, en la mesura que percebem les seves qualitats i a mida que som capaços d’identificar en aquell objecte els nostres interessos. La vulgaritat, la grolleria es deu, per tant, a dos factors: la ignorància, que fa que una persona no percebi el valor de les coses i a reduir els interessos a allò més bàsic i elemental: menjar, beure i… deixem-ho en “divertir-se”.

El mal gust ens uniformitza: porta a fer “el que fa tothom” i de qualsevol manera (oblidant que hi ha una manera humana de fer les coses), deixant-nos governar per l’impuls i manifestant un total desinterès pels béns superiors, que dignifiquen i perfeccionen l’ésser humà.

Per desenvolupar el bon gust cal en primer lloc que l’exercitem,  no hem de prescindir mai del nostre propi punt de vista (no valorar les coses perquè així ho fan els altres) sinó perquè hem après a fer-ho per nosaltres mateixos. Ens ajudarà freqüentar ambients, lectures, espectacles que tinguin un cert “nivell” ja què els gustos “s’enganxen” i mica en mica anem aprenent dels que realment en saben. Per altra banda caldrà que cerquem el bé en les nostres eleccions i això porta a desenvolupar les virtuts morals exercitant  la prudència, la humilitat o la modèstia…

De tot plegat en resulta una persona “amb classe”, que en el seu aspecte i en les seva actitud manifesta una bondat i una bellesa que estan per damunt de cànons estètics i convencionalismes socials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s