Criades i senyores

Em rebenten els llibres i les pel·lícules ambientats en el passat que no fan el més mínim esforç per situar-nos en la mentalitat d’aquella època i jutgen aquells episodis des de la perspectiva actual. Tenim alguns exemples paradigmàtics com “Braveheart” on un marine dels Estats Units lidera la lluita per la independència d’Escòcia al segle XIV o “El reino del los cielos” que ens explica les croades des de la perspectiva de la declaració universal dels drets humans de 1948, o tota la col·lecció de tòpics de l’edat mitjana que en Ken Follet aglutina en la seva obra… ¿literària?.

Per això trobo molt meritori el que ha fet Kathryn Stockett a Criadas y señoras. Tot i que la  lluita pels drets civils a la dècada dels 60 és un episodi relativament recent de la història dels Estats Units, aconsegueix posar-nos en la ment d’aquella gent, donant veu a criades que pateixen la segregació racial i a les senyores que els hi donen feina. Exposant els sentiments d’aquelles dones que criaven amb afecte i tendresa els fills blancs de les seves senyores per què quan es fessin grans els hi ho tornessin amb un rebuig fred i descarnat.

Les trames de cada personatge s’entrecreuen i es complementen i donen com a resultat una història entretinguda, a estones divertida i a estones tràgica, que proporciona visió objectiva de com es va viure a Jackson (Misisipi) la fi del segregacionisme. Com sempre la victòria és de l’amor, l’unica arma que pot superar l’odi i el ressentiment acumulat durant anys i anys de patiments, un amor que aquelles criades van prodigar a mans plenes aconseguint – silenciosament, de manera imperceptible – transformar una organització social radicalment ancorada en el sud dels Estats Units.

Si encara no heu vist la pel·lícula, afanyeu-vos a llegir el llibre. Val la pena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s