Mereixem-ho

En el post d’ahir vaig inserir un fragment de “De dioses y de hombres” on es planteja la pregunta de si té sentit arriscar la vida per un ideal. A vegades sembla com si comportar-se amb fidelitat a uns principis sigui d’un idealisme infantil, que el món segueix el seu curs mentre els poderosos aixafen els humils sense miraments: “qui se’n recorda dels armenis?” diuen que va afirmar Hitler quan ordenà la solució final.

És ineludible preguntar-se on porta tot plegat, de què ha servit tant de sofriment?  Tots aquells que s’han llançat generosament a defensar la vida dels altres, han sacrificat la seva vida en va? De debò la consciència i la llibertat són els que regeixen la història del món o són l’instint i la força, la mentida i la violència? Milions d’éssers humans assassinats injustament per fidelitat als seus ideals de justícia, pau i llibertat han portat un món més just, pacífic i lliure…?

La resposta d’aquestes preguntes no es pot contestar amb paraules, només la podem contestar amb fets, amb els fets de la nostra pròpia existència personal. El record, la memòria de totes aquestes persones ha de ser una llosa que pesi sobre les nostres consciències i que ens repeteixin, una vegada i una altra, que ens hem de fer mereixedors de tot el que s’ha fet per nosaltres. La nostra ha de ser una vida digna del seu sacrifici, el nostre pas pel món ha de deixar un solc profund d’amor i de bé, un exemple per les generacions posteriors, un testimoni de compromís amb la veritat i la justícia. Només d’aquesta manera s’operarà la veritable revolució capaç de transformar el món, la que se sustenta en l’amor. Així ens ho ensenya un Déu que en morir en la Creu no ens allibera del mal de sofrir (això seria tant com destruir la nostra capacitat de compadir-nos i estimar) sinó del mal de sofrir inútilment.

Aquest és el missatge de l’escena final de Salvar el soldado Ryan. Un antídot eficaç pels baixons existencials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s