Dir les coses pel seu nom

És inaudita la capacitat de la nostra societat per canviar el nom de les coses. Com més va, més ens estem acostumant a tota una colla d’enrevessats eufemismes amb l’única finalitat de no dir les coses pel seu nom: el “solteron” de tota la vida és ara un “single” – que queda més fashion i no té connotacions pejoratives–, un embrió congelat és un “pre-embrió” –així ens alliberem de tota la càrrega moral que comporta experimentar amb un ésser humà–, l’avortament –una paraula obscura i tendenciosa– és una “interrupció de l’embaràs” i la sexualitat ara és el “gènere” –perquè, en el segle XXI, el sexe ja no ve donat, el tries–,  el “xicot o la xicota” s’han convertit en una cosa més etèria com ara “company o companya”… I així una interminable llista de vocables que tenen com a finalitat anestesiar les nostres consciències davant del que fins ara han estat conductes reprovables.

No ens adonem que canviant el nom de les coses canvia també la seva naturalesa i ens situa inconscientment en un pla inclinat i relliscós que ens acaba fent combregar rodes de molí. Que la meva xicota sigui la meva companya implica que la meva relació està sotmesa a la contingència i que la fidelitat per mi deixa de ser un valor remarcable.  Que em defineixi com a “single” justifica una vida sense compromisos on la meva única preocupació sigui mantenir el meu poder adquisitiu per no compartir-lo amb ningú. Si el sexe és el “gènere”, aleshores la sexualitat està deslligada de la persona i passa a ser un fet accidental que resideix en el meu entrecuix…

Sembla com si tinguéssim por del que signifiquen les paraules i cerquem la manera de disoldre el seu significat en una nebulosa sembrant així la confusió. Una confusió que és el territori ideal del relativisme: no només ningú té clar què és el que està bé ni malament sinó que el caos terminològic acaba per fer-ne impossible fins i tot la discussió.

Anuncis

4 thoughts on “Dir les coses pel seu nom

 1. Tens raó.
  Però, el pitjor és que, el que cerquem, realment, és el seu significat.
  No volem tenir por de la vida. Volem estimar i ser estimats.
  Utilitzem la paraula llibertat, (paraula preciosa) canviant tot el seu sentit.
  Això, ens fa arribar a tot aquest caos.
  Ens faltan valors…..(paraula gratificant).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s