Tu nen, ets de pinyo…

Ningú pot donar del que no té. Quan un adolescent no se sent estimat perd mica en mica la seva pròpia capacitat d’estimar, es va tancant en si mateix, en la seva pròpia susceptibilitat: que si m’han dit, que si m’han fet, que si em té mania… I sense adonar-se es va allunyant dels altres mentre el seu caràcter es va enrarint progressivament i els qui l’envolten no poden evitar pensar: tu nen, ets de pinyo.

Si tenim alguna esperança que aquest adolescent pugui canviar, no ho aconseguirem sota l’amenaça, el càstig o amb qualsevol mena de violència, només l’amor té la força capaç de transformar les persones. Només quan s’abraona damunt del seu cor el bàlsam de l’estimació serà capaç de canviar. Darrera aquella conducta conflictiva, malcarada, impertinent o desafiant, en realitat hi ha un crit desesperat que demana que li fem cas, ens està mostrant que pateix una manca d’afectivitat que el porta a cridar l’atenció i buscar que s’interessin per ell, encara que sigui per castigar-lo. Només quan l’estimem de debò s’obrirà la porta que ens permetrà comprendre’l i a partir d’aquí ajudar-lo. Així ho transmet aquest fragment de The War amb en Kevin Costner i un joveníssim Elijah Wood.

Més enllà del context educatiu, aquest fragment ens mostra també que estimar els enemics no és només un precepte moral exclusiu del cristianisme, és que és l’única manera de trencar la interminable dinàmica de l’odi: tornar mal per mal és un procés destructiu que es retro-alimenta i que, com més va, més ens allunya del perdó i la reconciliació.

Cal estimar tothom, si ho mereixen perquè ho mereixen i si no ho mereixen perquè ho necessiten, encara que ens repugni, perquè com més menyspreable ens sembli una persona més necessitada està del nostre amor i de la nostra comprensió.

2 thoughts on “Tu nen, ets de pinyo…

 1. Com tu dius molt bé, l’amor té la força capaç de transformar a les persones.
  No l’estalviem.
  L’amor, és escoltar, dialogar, una paraula d’ànim, una mirada de complicitat…..
  Molt equivocadament, donar amor, sembla una parcela reservada a les dones,
  a les mares….
  No hi ha cosa més satisfactoria per uns fills que veure, l’estimació que es tenen els
  seus pares, i l’amor del seu PARE I MARE cap a ells.
  Per descomptat que l’amor és poderós!
  La millor herència pels nostres fills, una bona educació i ensenyar a estimar….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s