Millor viatjar plegats…

Acabades les postres l’avi ens va aplegar a tots a la sala d’estar. Un cop asseguts al seu voltant ens va repartir una branca d’escombra a cada un i ens va demanar que intentéssim trencar-la. Els fills, cunyats i néts ens vam mirar desconcertats, però seguint les seves ordres, un a un, vam trencar la nostra branqueta de bruc amb facilitat. Tot seguit ens va demanar que les hi tornéssim i les va ajuntar totes formant un feix, el va donar al més fort dels seus néts i li va demanar que intentés trencar-lo. L’intent va resultar inútil, allò no hi havia manera de partir-ho.

Se’ns va quedar mirant en silenci: “les coses van maldades, venen temps difícils… Si ens mantenim units res ni ningú podrà amb nosaltres. Però si ens dividim som fràgils i vulnerables…”.

El panorama actual de crisi econòmica evidencia que és més vulnerable aquell que es troba sol. Qui no té el suport de la família es troba en un permanent risc d’exclusió social: un simple accident, una malaltia o una reducció de plantilla pot abocar aquella persona a l’abisme de la pobresa i la marginació.

El capitalisme, que fomenta les relacions mercantils i degrada les relacions humanes, l’individualisme post-modern que predica l’amor lliure, el flower power i l’alliberament dels encasellaments cursis de la “família tradicional” i el “patriarcat” , han contribuït a l’erosió de l’institució familiar.

Potser ara que les coses van maldades descobrirem perquè els nostres avis es van embolicar amb les nostres àvies i van decidir estimar-se tota la vida. Per fi, comprendrem que el matrimoni no és només el fruit d’un sentiment romàntic, ni una invenció per posar un final rodó a les pel·lícules de Hollywood. El matrimoni i la família són una peça insubstituïble de l’engranatge social que convé tenir-ne cura, una institució que cal protegir amb la nostra legislació, afavorint la conciliació de la vida familiar i laboral, proporcionant estímuls econòmics com ara les exempcions fiscals o mirant de prestigiar-la des dels mitjans de comunicació.

Us deixo amb una altra metàfora visual que m’ha enviat en Ramon i que il·lustra molt bé que la vida és un viatge complicat que val la pena que fem plegats:

Anuncis

6 thoughts on “Millor viatjar plegats…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s