L’economia del bé comú

La crisi està provocant el desencís de molts ciutadans envers la política i l’economia. Som molts els que pensem que cal “refundar” el capitalisme, i ens hem mirat amb certa simpatia els moviments d’indignats al nostre país. Sovint, però, sembla que davant del cataclisme només s’aixequen veus panfletàries i moviments assemblearis que pregonen idees de bombero mentre cremen Starbucks

Però avui en Joan, professor de filosofia, m’ha parlat de l’economia del bé comú i de Christian Felber. He trobat a youtube diverses conferències d’aquest economista austríac  parlant del tema i després d’escoltar-lo he de confessar que m’he sentit molt identificat amb les seves tesis. Es nota que és una persona ben formada que ha pensat amb profunditat els problemes de la nostra economia i que –encara que no ho mencioni– traspua la doctrina social de l’Església Catòlica en cada paraula que diu.

L’economia, segons Felder, no s’ha de sotmetre només a paràmetres matemàtics. Si l’economia només veu els números i no les persones que hi ha al darrera, no podem demanar a la gent que s’aparti quan les coses van maldades.

L’éxit econòmic –el PIB o els beneficis d’una empresa– són indicatius vàlids de com va l’economia d’un país o d’una empresa però no ens diu res del que realment interessa a les persones, no podem confondre’ls amb el benestar, com si només els diners donessin la felicitat, com si fossin els responsables de la igualtat o el respecte del medi ambient.

El paràmetre de referència ha de ser, doncs, el bé comú: el respecte a la dignitat de la persona,  la solidaritat i la justícia social, la sostenibilitat… Hem d’aconseguir que l’ètica surti al parquet i comenci a cotitzar a l’alça. Cal que el mercat es reguli d’acord amb el respecte al bé comú dels ciutadans, no en base als beneficis econòmics dels inversors:

5 thoughts on “L’economia del bé comú

  1. Retroenllaç: Requiem per Europa « Soma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s