Carta d’un físic a Rodrigo Rato

En Manel, insigne professor de Química, m’ha enviat aquesta carta d’Alberto Sicília, un físic teòric que des del seu blog, Principia Marsupia, ha dirigit cartes obertes als responsables d’aquest Estat demanant explicacions sobre el futur de la ciència i de milers d’investigadors davant les retallades.

Benvolgut Rodrigo,

Ets el meu ídol. No sé com t’ho has fet, però el govern està considerant injectar 7.000 milions al banc que presidies. No és la primera vegada que ho aconsegueixes: l’any 2010, l’Estat ja us va prestar 4.500 milions i després us va avalar per 27.500 milions més.
Com a investigador, t’admiro moltíssim: ja voldria jo tenir la teva capacitat per convèncer els governs que deixin anar el calé. Només aquests 7.000 milions són més diners que tot el pressupost per a recerca en els pressupostos generals de l’Estat (6.400 milions).
El desastre de Bankia m’ha proporcionat una amarga satisfacció, ja que confirma una de les meves hipòtesis científiques: l’estructura política del nostre país està podrida fins a les entranyes. En els consells d’administració de Bankia i les seves corporacions, estàveu tots: Mercedes de la Merced i Manuel Lamela (PP), Arturo Fernández (vicepresident de la CEOE), Maria Enedina Álvarez (ex-diputada PSOE), José Antonio Morán Santín (IU ), José Ricardo Martínez (secretari general d’UGT Madrid), etc.
Visca la meritocràcia, caram!
No em puc explicar el fracàs de Bankia: estava en mans del més selecte grup de ments privilegiades. No s’havien vist tants premis Nobel junts des de la Conferència Solvay de 1927.
Per brometes com la del teu banc, aquest any no podrem pagar els premis als guanyadors de l’Olimpíada de Física. Empollons, friquis, quatre-ulls: us ho teniu ben merescut! Què feu estudiant física amb 17 anys? Dediqueu-vos ar furbol!
En el fons, el meu sarcasme neix de l’enveja. Tu vas guanyar l’any passat 2,3 milions d’euros. El meu salari és 110 vegades menor. Però he de reconèixer que la diferència està justificada: jo només estudio les equacions que descriuen els forats negres, mentre que tu crees forats negres que ja voldria la Galàxia d’Andròmeda.
Rodrigo, t’escric perquè vull fer-te una oferta. Ara que tens més temps lliure, m’agradaria que t’unissis al grup de científics que lluitem perquè la ciència espanyola no desaparegui. La teva participació ens aniria de fàbula. Amb un dels teus cops mestres, podem arribar a comprar el CERN, el telescopi Hubble i la NASA sencera. Ho dic de debò: el pressupost de la NASA pel 2012 és de 18.000 milions de dòlars. Està al teu abast!
Per cert, Rodri, ens veiem aquest dissabte a Sol Fes-me una perduda quan arribis, d’acord?

Una abraçada, crack.
Dr. Alberto Sicilia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s