Mirar sempre el mateix i veure-ho sempre diferent

Deia el cineasta Wim Wenders que la nostra és una societat que ha caigut en l’hedonisme de les imatges: necessitem milers de plans en cada seqüència, la nostra retina cerca el canvi, el ritme, la successió interminable de llums  i colors en un constant espectacle de focs artificials… Potser per aquesta mateixa raó la nostra no és una societat que faciliti la contemplació, la interiorització del que veiem, la reflexió del que succeeix al nostre voltant. L’hedonisme de les imatges provoca una mena de saturació dels nostres sentits, un embotament que ens condueix a la indiferència, a una mena d’inapetència envers tot allò que és immòbil i fix. Com diu el Petit Príncep: allò essencial se’ns ha fet invisible als ulls.

Potser és aquesta la reflexió que ens proposen  Wayne Wang i  Paul Auster en aquesta seqüència de Smoke (W. Wang, 1995) on Harvey Keytel interpreta el paper d’un estanquer que cada dia a la mateixa hora pren una fotografia d’una cruïlla de carrers i explica la seva afició a William Hurt, un client que fa poc que ha quedat vidu.

3 thoughts on “Mirar sempre el mateix i veure-ho sempre diferent

  1. “Allò essencial se’ns ha fet invisible als ulls”. Potser ara més que mai. Però vols dir que no ha sigut sempre una mica així? És una gran assignatura pendent?

    “Se limita a cobrar detras de un mostrador”. si, però és persona. Aquest dissabte en un sopar vaig tenir que escoltar el comentari estúpid, d’una persona que jutjava un altre per la feina que feia. No perquè la conegués. Ho feia per poder sentir-se més gran????

    • Aquesta anècdota que expliques em fa pensar en un xofer d’autobús que en un viatge escolar em deia: “hi ha gent que es pensa que jo sóc una prolongació del volant…”.
      M’agrada aquesta escena perquè posa de relleu que en l’estanquer no és només una persona que està darrera un mostrador, és una persona amb inquietuds, amb una enorme sensibilitat, un espectador privilegiat de la vida d’aquell barri…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s