Partícules de Déu

Temo que no podrem escapar-nos de Déu mentre creiem en la gramàtica“. Friedrich Nietzsche

Totes les partícules són de Déu, perquè de totes elles se n’ha servit per fer l’univers. El descobriment del Bosó de Higgs, però, ens explica quelcom més que els primers instants d’existència de l’univers material, ens confirma que el nostre és un món intel·ligible, que tot i la incertesa del món subatòmic, tot i l’atzar que ens impedeix fer predicccions sobre el comportament de les partícules tancades en una caixa amb un gat, la matèria s’ajusta a un model. Els quarks, els leptons, els bosons són l’abecedari d’una gramàtica amb la que podem elaborar frases amb sentit.

Que un científic predigui l’existència d’una partícula amb 50 anys d’antelació demostra que aquesta gramàtica funciona, que la ciència té la capacitat d’explicar la matèria i que l’univers s’ajusta a un model, a un pla, una pauta, de la que, de moment, només en tenim indicis. Ens demostra que l’afany de conèixer, de descobrir, d’explicar tan propi de l’ésser humà, té una resposta en l’univers. Un nen recent nascut té gana: doncs bé, existeix una cosa que es diu menjar. Un petit ànec vol nedar: doncs existeix una cosa que es diu aigua. Els homes senten el desig de conèixer, doncs existeix quelcom que sacia aquest afany i que es diu veritat.

2 thoughts on “Partícules de Déu

    • Tota la raó, Ramón, però aquest tema donaria per un altre post… Està clar que el bosó no dóna resposta als interrogants més profunds i importants de l’home, però sí que ens confirma que no és absurd plantejar-los perquè aquest món, al cap i a la fi, té sentit…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s