Dels homes cultes…

Pensava Freud que dels homes cultes no havíem de témer res. Ho va escriure abans de veure amb els seus propis ulls com la culta Alemània abraçava el nazisme i molts científics i intel·lectuals es rendien davant la seva ideologia destructora. Freud pensava que la cultura fa bo l’home però la història ens ha ensenyat que la cultura sense ètica ens porta a la barbàrie.

Homes cultes, polítics, juristes, científics posaven els seus talents al servei d’una ideologia que assolà Europa: una onada d’odi destructor que mai no acabarem d’entendre i que, per això, convé que a través de la literatura i el cinema ens ho recordin una vegada i una altra, encara que ens incomodi i ens deixi l’ànim per terra.

Aquest estiu, recomanat per en Carles, vaig veure La Redada, una pel·lícula on s’explica com el règim de Vichy capturà milers de jueus francesos per entregar-los als nazis. Una pel·lícula on destaca la sublim interpretació de Mélanie Laurent i Jean Reno com l’equip mèdic que es converteix en espectador i narrador d’aquest drama. Encara que parli d’un tema tan trillat com la persecució dels jueus a la Segona Guerra Mundial, conté alguns elements peculiars: l’aparició fugaç d’un sacerdot catòlic amb l’estrella jueva a la sotana, que posa de relleu que la persecució racial no feia distinció de credos i l’aparició puntual d’un Führer humà, distès, i que exigeix sense escrúpols l’eliminació dels jueus. En una d’aquestes aparicions Hitler afirma que Franco i el Duce protegeixen els jueus perquè són uns sentimentals, per això ens dominen… L’escena em va fer gràcia: podria ser la Merkel parlant d’en Monti o en Rajoy i les mesures d’austeritat…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s