Alienats…

“Doll Face” és un curt-metratge publicat al Global Short Film Network i realitzat per Andy Huang que ens convida a reflexionar sobre la nostra relació amb els mitjans de comunicació i amb els paradigmes que ens ofereixen.

Ens mostra que la comunicació ja no és unidireccional, com fa 20 anys enrere, ja que avui dia els productors de continguts audiovisuals han descobert que nosaltres som una font inesgotable d’informació. Els mitjans estan a l’aguait de totes les dades que els seus clients, receptors, usuaris, televidents, etc. puguin donar-los (per exemple amb un “like” a facebook). Això fa que la televisió (o qualsevol altre mitjà) ens ofereixin simplement  un reflex de nosaltres mateixos, dels nostres interessos, del que ens agrada però amb un plus, un afegit, una exageració que faci diferent, especial, atractiva o original aquella la idea, aquell producte, o aquella història que ens volen oferir, vendre o ensenyar.

Els mitjans de comunicació ens copien però no ens reflecteixen tal com som. Ens mostren aspectes de la nostra vida que semblen nostres però no ho són. Com en aquest curt-metratge, el rostre que reflecteix la televisió és el mateix rostre del robot però hi ha alguna cosa més en aquest reflex, una cosa que la cara original no té. És un color, una marca, una absència que hi “hauria” de ser però que no hi és. Si la cara reflectida no fos la meva no necessitaria que me l’ensenyessin, però no, aquella cara és la meva, aquells són els meus amics, el meu ambient, són els meus llocs comuns els que veig representats en els mitjans. M”han estudiat molt bé, o millor dit, han fet servir molt bé la informació que els hi he donat.

El pas següent és la fictícia “absència” que es converteix en una necessitat. Ens diem: “jo necessito el que li falta al meu rostre”, i per tant ho copio. D’ara en endavant la dinàmica és infinita. Copiem i som superats. Copiem i som superats… l’ideal mai s’aconsegueix –els mitjans sempre aconsegueixen mostrar una cosa que no tinc– i l’espiral ens consumeix i ens condueix fora de nosaltres mateixos fins al límit de l’alienació. Aquí hem perdut la nostra pròpia identitat, fins i tot podríem arribar a sentir rebuig per nosaltres mateixos. Com passa en el vídeo, estem en un núvol, d’una banda no podem seguir copiant falsos ideals (perquè ets grassoneta, no ets tan guapo, no tens diners o el que sigui) però si tampoc ens volem acceptar ni estimar com som, aleshores la caiguda és imminent…

Extret de http://www.catholic-link.com

3 thoughts on “Alienats…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s