Bisbes catalans, bisbes universals

Agraeixo als bisbes catalans que s’hagin mantingut al marge de la nota de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola i vull aplaudir l’encert del document que van publicar ahir en motiu de les eleccions catalanes.  Alguns – com en Jordi Basté – esperaven una reacció més contundent i explícita, on s’expressés sense ambigüitats el dret a decidir de tots els pobles, però des del meu punt de vista, això hauria estat un gran error. Les opinions polítiques dels bisbes tenen el mateix valor que les meves opinions teològiques, i estaria completament fora de lloc que un document pastoral expressés cap mena de partidisme.

Penso que aquest document, sense parlar de política en cap moment, expressa de manera genuïna el nostre fet diferencial perquè expressa una voluntat integradora, una exquisida separació entre l’Església i l’Estat, un ferm desig d’arribar a tots els homes i dones que viuen i treballen a Catalunya, sigui quina sigui la seva ideologia, cultura, llengua, raça o origen. Si llegiu la nota dels bisbes catalans veureu que podria estar sotasignada per qualsevol persona de bé, des del més nacionalista fins al més espanyolista, des del més conservador fins al més eco-socialista…

Jo, com els bisbes espanyols, també entenc la unitat com un bé moral, però per a mi i per als bisbes catalans, la unitat no s’acaba a la Península Ibèrica, sinó que s’estén a tot el món mundial. La unitat és un bé moral, d’acord, però les fronteres no són un pecat mortal i les pretensions sobiranistes d’un poble no tenen perquè suposar una corrupció de la unitat si som capaços de passar per damunt de partidismes i adoptem una visió catòlica – universal – dels problemes del nostre món… Ja té gràcia que una regió separatista hagi de donar lliçons d’universalitat a un Imperi que no veia pondre’s el sol.

2 thoughts on “Bisbes catalans, bisbes universals

  1. Retroenllaç: Bisbes catalans, bisbes universals | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s