El cervell de l’adolescent

Gràcies a les noves tècniques de ressonància magnètica els neuròlegs han arribat a l’evidència que l’edat del pavo no és una invenció dels adults, sinó un fenomen neuronal perfectament explicable. Durant l’adolescència el sistema límbic –on es gesten les nostres emocions– té una activitat frenètica, mentre que la regió pre-frontal –l’encarregada de prendre decisions, de planificar i jutjar– està poc desenvolupada. Això fa que l’adolescent sigui impulsiu, fins i tot temerari, que no calculi les conseqüències dels seus actes i assumeixi riscos desproporcionats. El desenvolupament de la part pre-frontal serà progressiva i permet a l’adolescent arribar a la maduresa, un procés que té lloc de manera diferent en els nois que en les noies, ja que elles acostumen a anar dos anys per davant –d’aquí els bons resultats de l’educació diferenciada per sexes a Primària i Secundària–.

Conèixer com es desenvolupa el cervell en aquesta etapa permet no prejutjar el comportament de l’adolescent, no caure en els tòpics i dirigir una mirada més comprensiva als seus sobtats canvis de caràcter, als seus temors i les seves eufòries…

Tots aquests detalls queden sintèticament explicats en aquesta breu conferència (uns 15 minuts) de Sarah-Jayne Blakemore una neurobiòloga del UCL Institute of Cognitive Neuroscience del Regne Unit.

3 thoughts on “El cervell de l’adolescent

  1. Retroenllaç: El cervell de l’adolescent | Soma | Scoop.it

  2. Retroenllaç: El cervell adolescent i la neurodidàctica | soma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s