Carta d’un català ignorant a 300 intel·lectuals espanyols

Vagi per davant que jo no sóc ni he sigut mai ministre, ni escriptor, ni director de cinema… Però encara que no tingui més altaveu que les meves paraules no crec que la meva opinió sigui menys autoritzada que la seva, més que res perquè jo sí que visc i treballo a Catalunya i  com que no gaudeixo de la seva posició i prestigi no tinc res a perdre amb el que escrigui aquí.

Després de llegir la seva carta constato que han equivocat vostès el destinatari: si són partidaris d’un estat federal i d’un replantejament de les relacions d’una Catalunya dins d’Espanya, a qui haurien d’escriure la seva carta no és a Convergència i Unió sinó més aviat al PP i al seu president Mariano Rajoy, que no semblen gaire disposats a negociar cap canvi ni en el model de finançament ni en l’encaix institucional de Catalunya dins Espanya.

Insisteixo que el problema és seu, no nostre. Abans de perdre el temps escrivint cartes a un partit que vol treure rèdits electorals d’un sentiment majoritari a Catalunya, potser seria més recomanable – si realment són intel·lectuals i són d’esquerres– que es paressin a pensar si volen continuar vivint en un Estat amb una Constitució convertida en un munt de papers groguencs que enlloc de defensar els drets dels seus ciutadans serveixi només per prohibir-los-hi.

També trobo curiós que els qui en el seu moment van propugnar la llei de memòria històrica ara revisin la nostra afirmant que les agressions que ha patit Catalunya per part d’Espanya són una manipulació. De debò, estic astorat. Astorat que d’una plomada hagin esborrat de la seva memòria tots els episodis que van des de Felip V fins als F18 de la setmana passada. Si de debò són intel·lectuals no puc atribuir-ho a un descuit sinó al cinisme.

Finalment, i per acabar, només voldria dir-los que n’estic tip d’escoltar que el debat sobiranista amaga els problemes reals de Catalunya i la incapacitat de Convergència per arreglar-los. Suposo que ho deuen dir per ERC, SI o la CUP que no estan ara mateix al govern. És cert que el govern del senyor Artur Mas no ha arreglat els problemes reals de Catalunya, però tampoc ho ha aconseguit el govern de Madrid. Molts catalans sense cap sentiment anti-espanyol pretenem simplement evitar una administració més: posats a pagar incompetents, quants menys millor, potser així reduïm el problema a la meitat.

15 thoughts on “Carta d’un català ignorant a 300 intel·lectuals espanyols

 1. Totalment d’acord!
  Aquí hi ha un problema, tenint en compte que bona part d’aquesta gent són – com ha recordat ERC – els mateixos que van aplaudir amb les orelles les retallades de l’Estatut i més si n’hi hagués hagut: el problema és que (a) o no són intel·lectuals sinó la “claque” de PSOE/PP, i aleshores les subvenciones que reben en són el pagament d’un servei, impropi d’intel·lectuals lliures; o (b) si esl considerem “intel·lectuals” (concepte que caldrà revisar definitivament) no tenen cap respecte pels catalans, en acusar-nos de victimisme i de mentiders, sense proves ni raons. Sigui com sigui, ja els asseguro que cada cop menys persones poden ser elogiades en la vida públics en línia amb el que escrivia ahir: https://dl.dropbox.com/u/5691137/Media/121103-elpuntavui-elogi.pdf – Quina vergonya!!

  • Gràcies, Xavier, pel teu encertat comentari. Ahir vaig llegir el teu article al punt, el subscric completament i el recomano. De moment tota aquesta efervescència sobiranista està aconseguint una major participació ciutadana i això, es miri des del costat que es miri, és una victòria de la democràcia.

   • Demà tenim un acte a la Generalitat – Girona, en la línia bona. Saps que Catalunya hi va enviar les seves opinions, a la UE, sobre aquesta cosa de les ICE? Informació a: bit.ly/SH0lmh i ampliació a bit.ly/Rz5Ncy

 2. Em fa certa gràcia, que un dels firmants, Mario Vargas Llosas, vegi comptabile la seva defensa de la Lengua Única amb una Espanya Federal. En fi, suposo que per coses com aquestes va perdre les eleccions contra en Fujimori.

 3. Vull aclarir que quan dic que “fan el ridícul” no és pas amb voluntat de menystenir, les seves opinions que són tan respectables com les meves, però el que vull dir és que ‘personatges de la seva categoria’ haurien de comprovar molt bé (abans de subscriure-les) la veracitat de les coses que diuen. I no ho fan.

 4. Deiem “català” i ens deien que la llengua era un problema. Deiem “catalans” i estarrufaven el nas dien que els feia mala olor. En presentar l’estatut ens van demostrar que no tenien gens de tacte. Quan deiem diàleg, se’ls escapava el riure per sota el nas i es feien els sords. Vam ser dos milions i es van fer els cecs. I ara que diem independència volen diàleg?
  Em sento incapaç de fer entendre res a una persona que no gaudeix de cap dels cinc sentits

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s