Igualtat animal i drets humans

Igualtat animal i dignitat humanaDemà dia 10 de desembre es commemora el dia internacional dels drets humans i també, el mateix dia, el dia internacional dels drets dels animals. La plataformes en defensa dels animals han proposat que el dia de demà sigui rebatejat com “el dia internacional dels drets dels éssers vius” i aquests dies estan portant a terme accions com les d’ahir a la Puerta del Sol de Madrid, on centenars d’activistes es van plantar amb el cadàver d’un animal als braços reclamant la “igualtat animal” i conscienciant-nos dels atemptats que pateixen les pobres bèsties.

No puc deixar de sentir certa repugnància quan, en un país que vulnera drets tan fonamentals com el dret a la vida, al treball o la vivenda, apareguin uns il·luminats defensant el “drets” dels animals. De debò que els animals tenen drets? De debò que tenen una dignitat intrínseca que els fa subjectes de deures i de drets? Des de quan un garrí -fora d’en Bave- ha tingut consciència? El maltractament animal és un atemptat al dret dels animals o un atemptat a la dignitat humana, que té la responsabilitat de respectar l’entorn, no de destruir-lo?

Ni en el pitjor dels meus somnis hauria imaginat que els meus conciutadans poguessin confondre els drets humans amb els “drets” dels animals. Em deixa desolat pensar que l’elevació dels valors ecològics -que comparteixo completament- hagi pogut portar a identificar la dignitat humana amb la dels animals. Només Hitler es va atrevir a fer una cosa semblant quan tractava els jueus de porcs.

No hi pot haver dret sense dignitat, una dignitat que es fonamenta en la consciència que l’ésser humà té del seu propi destí i que el fa lliure i responsable dels seus propis actes, mereixedor d’un marc legal que els delimiti i els protegeixi. L’entorn, els ecosistemes, la fauna i la flora, han de ser respectats perquè ningú es pot apropiar el seu ús, perquè és un dret de les generacions venidores que es trobin un planeta sostenible i respirable, perquè els nostres fills i els nostres nets tenen el dret de viure en un món almenys tan bonic com el que hem heretat dels nostres pares, un món que no tenim dret a malmetre en nom del progrés i la tecnologia.

Us deixo amb un anunci de la cadena nord-americana de restaurants mexicans Chipotle i segons la revista Creativity el millor anunci de l’any. Una aguda reflexió sobre els límits del desenvolupament tecnològic…

3 thoughts on “Igualtat animal i drets humans

  1. Retroenllaç: Igualtat animal i drets humans | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s