Si vols la unitat, sembra la discòrdia…

Si vols la unitat, sembra la discòrdiaNo deixa de ser sorprenent que els qui més propugnen la unitat siguin els qui més ús facin de la discòrdia. Que els qui més s’omplen la boca cridant a la unitat d’Espanya com un bé moral, com una condició imprescindible per sortir de la crisi, es dediquin dia rere dia a encendre el debat amb declaracions desafortunades i reformes legislatives sense cap mena de consens.

És una manera peculiar de fer política que tenen per allà Madrid i que es pot il·lustrar amb multitud d’exemples que posen de manifest l’absoluta incapacitat de treballar plegats per un projecte d’Estat. Quan es va produir el pitjor atemptat que ha patit mai l’Estat Espanyol es van dedicar durant 7 anys a tirar-se els plats pel cap sense cap mena de consideració per les 192 víctimes mortals que s’hi van produir ni per la resta de ciutadans que necessitaven en aquells moments més que mai la unitat de la classe política enfront de la barbàrie.

I aquest no és un problema exclusiu del PP, és l’eterna estratègia de la política espanyola, que no tem posar en joc la convivència democràtica polaritzant el debat en temes sensibles com la llengua o l’educació per treure un benefici electoral. Ens ho va deixar clar en Zapatero quan un micro indiscret el va delatar dient que li convenia mantenir la “tensió” si volia derrotar el PP a les eleccions.

Em pregunto si a Madrid seria possible un pacte de govern com el que es produirà aquí a Catalunya. Em pregunto si seria possible veure un president del PP investit pel PSOE o IU. Tot plegat em fa sospitar que, pels polítics espanyols, els seus partits estan per davant del seu país i els rèdits electorals per davant dels interessos dels seus ciutadans. Em pregunto si no serà potser aquest el nostre principal “fet diferencial”: una ciutadania –expressada al carrer, però també en els mitjans de comunicació, en els col·lectius professionals, entitats socials i culturals– que pren la iniciativa i que impulsa els polítics a posar per davant els interessos del país, a arribar a l’entesa per aconseguir estabilitat política i arribar a acords en l’elaboració de lleis que necessiten d’un ampli consens social com ara les de matèria educativa. Em pregunto si el que ens menarà cap a la plena sobirania serà simplement això: la capacitat de superar per elevació una manera de fer política basada en la confrontació i en estèrils debats ideològics que només aconsegueixen dividir. Seria l’estratègia oposada a la dels polítics espanyols i es podria resumir així: si vols la independència, treballa per la unitat.

3 thoughts on “Si vols la unitat, sembra la discòrdia…

  1. Retroenllaç: Si vols la unitat, sembra la discòrdia… | Soma | Scoop.it

  2. No vull pecar de pessimista i tant de bo m’equivoqui, però em sembla que els nostres polítics tenen la mateixa baixesa moral que els genis d’aquí a Madrid… Només pel fet que ens venguin que tots els nostres mals són culpa de la capital de l’Imperi, tirant pilotes fora d’una gestió propia que ens ha enfonsat més que tots els Governs Centrals junts des de la Transició, i que diguin que és per falta d’autonomia, em sembla jugar amb la gent, crar confrontació igual que fan el PPSOE. Hi ha estats federals pel món amb menys autonomia que Catalunya i amb lleis de solidaritat interterritorials similars. Si no estem millor és per culpa de la merda que tenim a casa, que no es sap autogestionar, no només pels de fora. Salut i bones festes!

    • ‘Un servidor’ i servidor, des de postures distants, coincidim més del que sembla. El meu optimisme no es fonamenta en la moralitat de la classe política sino en la capacitat d’iniciativa de la societat civil, que pot forçar els polítics a realitzar pactes inpensables a Madrid…
      Bon Nadal!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s