Ja tenim informer

informerEl fenomen informer ja ha irromput a les nostres aules. Ahir mateix va ser el tema preferit de molts dels meus alumnes i companys. Lògicament el tema està generant certa alarma entre pares i professors conscients de l’enorme risc que suposa un invent com aquest en mans dels nostres adolescents.

És evident que amb l’Informer no s’ha inventat res de nou: el que abans es podia escriure amb un permanent a una porta del lavabo ara, amb l’informer, es pot publicar còmodament des de qualsevol dispositiu que tingui accés a internet i se li pot donar una difusió il·limitada. El que abans es podia eliminar amb una mica de dissolvent, ara amb l’Informer. porta de bòlit a pares i professors arribant, fins i tot, a presentar denúncies a la policia. De manera que l’informer no és només un perill per aquell alumne que patirà ciberacosament, sinó també, per aquell que el practica i que desconeix que amb aquell comentari anònim està incorrent en un delicte.

Algunes escoles ja han preparat un protocol d’actuació davant d’aixó. La meva escola ho està elaborant, però, com sempre, no seran més que remeis parcials. El problema radica en el fet que Internet sigui una eina d’un enorme potencial i que necessiti, per tant, una bona dosi de formació per usar-lo correctament. A ningú se li acudiria, per exemple, regalar-li un Ferrari al seu fill que s’acaba de treure el carnet de conduir; doncs això és el que passa quan un nen de 13 li regalen un Iphone. Abans caldrà que aquest nen prengui criteri, conegui els riscos i sigui capaç de gestionar-los. El mal ús que un adolescent pot fer de les noves tecnologies es veu accentuat per l’accés permanent i il·limitat a les xarxes socials. Des del meu punt de vista, el problema es reduiria a la meitat de la meitat si els mòbils no entressin a les escoles i amb un mínim de regulació de l’ús d’internet a casa. A partir d’aquí ens resultaria una mica més fàcil a pares i professors, establir un marc d’ús responsable d’una tecnologia avui dia tan necessària com eficaç.

MISSATGE D’UN PROFESSOR A L’INFORMER DE LA SEVA ESCOLA:

Benvolgut Informer,He aguantat uns quants dies però no puc més. Ets conscient de fins on arriba la teva broma?No sé ben bé qui ets. Si ets AC, DB, HI, JK o querétaro. Jo sí que sé qui sóc i no me n’amago: Salvador Cardona profe de l’institut preocupat per l’educació dels joves de Gironella.

T’escric a títol personal, no sóc cap representant de l’Institut.Puc entendre les crítiques constructives cap al funcionament de l’Institut, puc entendre les rabietes infantils dels nens que volen pujar a l’ascensor o a les escales mecàniques del Corte Inglés, puc entendre que qui no es menja una rosca s’autoenvïi missatges d’amor, …Però el que no puc admetre és l’insult amb cobertura anònima. Has sentit parlar del bulling? Saps que amb el teu invent estàs donant cobertura anònima a l’acosament personal entre adolescents? Saps la quantitat d’acosament facebookero que han de resoldre els pares amb l’ajuda de l’institut? Saps com es pot capgirar tot això si hi ha la possibilitat d’escriure anònimament?
Saps que algun dels meus alumnes es pot considerar atacat i pressionat per segons quins comentaris? Saps que aquesta pressió en alguns casos ha arribat al suïcidi? Podràs suportar aquesta culpa des de la teva posició de Déu Anònim?Saps que molts professionals de l’educació es deixen hores i hores treballant a l’institut i a casa per l’educació dels joves de Gironella? Saps que ho fan amb molt de gust, molta professionalitat i amb condicions de treball i econòmiques minvants? Saps que estàs fomentant un estat d’odi dels alumnes cap als professors, cap al món educatiu?
Saps que els feixistes dels anys 30 es dedicaven a cremar llibres i qualsevol cosa que sonés a educació? Saps que estàs fent una crida a que quatre bojos tiren ous, tomàquets, punxen rodes i ratllen cotxes, disparen amb pistoles ni que siguin de joguina (amb metralletes als EUA), als centres escolars? El feixisme té això: els dels despatxos, amagats, agiten les masses amb misssatges demagògics, i … quatre ignorants actuen.No ens podem amagar darrere de l’anonimat. Si algú té una opinió l’ha de mostrar valentament amb el seu nom.Crec que també es bo que haguessis considerat si pots fer servir el logo i el nom de l’institut.
Jo particularment, la meva ètica personal (ÈTICA!) m’impediria fer servir nom i logo d’una entitat que no represento. En qualsevol cas ja et dic que no escric en nom de l’institut i no sóc qui per demanar que ho retiris.
No sé si aquests arguments et convencen perquè consideris l’anul•lació d’aquesta pàgina abans no hàgim de plorar qualsevol desgràcia. Em sabria greu que com a alumne (em sembla que ex-alumne/a) puguis haver oblidat les lliçons de fraccions, renaixença, engranatges o paleolític però em sap molt més greu que hagis oblidat les d’ètica i tutoria.

Salutacions [M’agradaria, exigeixo, que publiquis aquest escrit al teu Informer i que no em declaris anònim, escriu clarament el meu nom, considero de covards amagar-se darrere d’un teclat i d’una pantalla]

2 thoughts on “Ja tenim informer

  1. Retroenllaç: Ja tenim informer | Soma | Scoop.it

  2. Retroenllaç: Ja tenim informer IPSE « AMPA IPSE BLOC … un espai per a la comunicació i per a la participació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s