El premi Nobel de medicina 2012 en defensa dels embrions…

premi nobel embrions“Observant l’embrió, de sobte em vaig adonar que entre ell i les meves filles hi havia una diferència tan petita… I vaig pensar … No podem seguir destruint embrions per investigar … Hi ha d’haver un altre mètode!”. Aquestes són paraules del japonès Shinya Yamanaka, premiat l’any 2012 amb el Nobel de Medicina juntament amb el britànic John Gurdon pel seu descobriment que les cèl·lules mare poden ser reprogramades per convertir-se en cèl·lules pluripotencials, troballa que “va revolucionar la nostra comprensió de la manera com les cèl · lules i els organismes es desenvolupen “.

El seu descobriment arranca l’any 2000 quan estava clar el fracàs en la investigació amb cèl·lules mare embrionàries. Les pressions ideològiques, polítiques i econòmiques, però, forçaven la comunitat científica per continuar investigant-les, argumentant que amb aquestes cèl·lules aconseguirien curar malalties degeneratives.

Els fracassos es repetien un rere l’altre, però el debat es va presentar com si l’oposició a emprar embrions vius, congelats i “sobrants” de la fecundació in vitro, es degués exclusivament a intransigents motius religiosos.

Les cèl·lules provinents d’embrions van fracassar sense que els mitjans de comunicació se’n fessin cap ressò. Hi havia la certesa científica que per la seva naturalesa les cèl·lules aïllades d’un embrió no podrien ser domesticades, i que, menys encara, la clonació d’embrions seria una fórmula terapèutica.

Shinya Yamanaka va assumir el repte d’aconseguir fer cèl·lules mare no embrionàries. Es va inspirar en els treballs de Gurdon, i ha estat el referent científic de la medicina regenerativa. El seu somni de curar moltes persones sense destruir embrions, ni manipular dones per aconseguir òvuls, s’ha fet realitat. Ha aconseguit rejovenir cèl·lules mare d’adult i de malalts. Encara falta molt per aconseguir curar lesions medul·lars o malalties degeneratives com el Parkinson. Però ja té, assegurat l’èxit: les seves cèl·lules rejovenides són des de fa anys un laboratori per provar fàrmacs i tòxics.

One thought on “El premi Nobel de medicina 2012 en defensa dels embrions…

  1. Retroenllaç: El premi Nobel de medicina 2012 surt en defensa dels embrions... | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s