Vaixells que lluiten per surar (Down by the water dels Decemberists)

decemberistsNo vull deixar passar el cap de setmana sense deixar-vos un tema per escoltar… I per veure, perquè en les actuacions en viu es comprova si el mèrit d’una cançó està en el grup o en el productor i en un concert acústic es descobreix si l’artista domina els instruments o els aparells. Així que us deixo amb una versió acústica del Down by the water dels Decemberists perquè pugueu sortir de dubtes.

Moltes de les seves cançons parlen d’històries de la seva terra, com aquesta cançó que teniu aquí, on ens parla del passat alegre i oblidat de la seva ciutat: Portland. Una ciutat portuària que a la dècada dels 20 es va convertir en un punt neuràlgic de la indústria naviera gràcies al riu que hi desembocava, una indústria que es concentrava fonamentalment als estius.

L’arribada del ferrocarril va fer aquesta indústria econòmicament insostenible i la vitalitat de Portland va anar decaient progressivament, deixant aquests vaixells lluitant per la seva subsistència, disposats a carregar el que fes falta encara que no estiguessin en condicions de fer-ho.

Amb l’arribada del turisme Portland va recuperar, o més aviat va pervertir, el seu passat. Les passejades amb vaixells de vapor es convertiren en un atractiu pel món civilitzat. A més a més, al port es conservaven antics vaixells mig destrossats com ara enormes fragates britàniques que es pintaven de vermell i blanc i s’hi col·locaven cortines de color blau per celebrar el 4 de juliol.

Down by the water és una cançó trista, que ens transmet l’horrible experiència d’aquelles persones que van haver de lluitar per mantenir-se surant mentre les seves vides, les seves tradicions i els seus vaixells s’enfonsaven silenciosament en l’oblit. Un preciós homenatge al passat que desgraciadament, en aquest temps que corren, ens resulta estranyament present.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s