Positivitat i positivisme

carullaTots coneixeu l’aposta d’aquest bloc per mirar la crisi des d’una perspectiva esperançadora i procurar dia a dia insuflar un xic d’optimisme a les nostres vides. D’això en diem positivitat que no convé confondre amb el positivisme, que és una cosa molt diferent, i en molts aspectes contradictori.

El positivisme sosté que només és vàlid el coneixement que podem adquirir amb els sentits i la raó, és a dir el coneixement científic, i menysprea així la la metafísica o la religió. En l’aspecte jurídic el positivisme es tradueix en legalisme: com que no podem accedir científicament a uns principis ètics universals i absoluts, aleshores no podem saber què és realment bo o dolent, només podem determinar, per consens, què és legal o il·legal.

Aquesta visió del dret és fràgil i atrapa les comunitats humanes en una xarxa legalista on la llei enlloc d’estar al servei de l’individu passa a configurar la vida de les persones, la constitució i els codis de lleis passen a tenir un valor absolut i inqüestionable i principis fonamentals com la llibertat, la igualtat o la solidaritat passen a tenir un valor relatiu, depenent de les aritmètiques parlamentàries.

El debat obert a Catalunya amb la consulta sobiranista és un exemple palmari d’això que dic i el vídeo que l’ANC va publicar el passat mes de març ho posa de relleu.

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

One thought on “Positivitat i positivisme

  1. Retroenllaç: Positivitat i positivisme | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s