Les coses importants les fa la gent desconeguda

yitang-zhang“Diuen que hi ha tres tipus de persones en aquest món: les que són bones en matemàtiques i les que no. Jo sóc un d’aquests últims, però sempre he estat fascinat pels números. Els matemàtics es comporten com uns pares afectuosos, per qui cada número és únic i digne de ser estimat.

Hi ha una famosa història sobre el matemàtic anglès G.H. Hardy i el seu protegit, el prodigi indi Ramanujan. Ramanujan s’estava morint lentament de tuberculosi i desnutrició en el clima ombrívol d’Anglaterra durant la Primera Guerra Mundial. Hardy li va fer una visita a l’hospital. Ell no era conegut com un conversador brillant i va començar a queixar-se que el número del taxi que l’havia portat a l’hospital, el 1729, era avorrit. “No, Hardy,” va contestar Ramanujan. “És un número molt interessant. És el nombre més petit expressable com la suma de dos cubs de dues maneres diferents. “(Així es diuen ara els números dels taxis, en honor seu). Podem imaginar com seria d’emocionant la vida si les plaques de les matrícules de tos els cotxes que passen poguéssim donar-los-hi interpretacions com aquesta.

Vaig recordar algunes coses de les matemàtiques de l’escola secundària, on copiava monòtonament números quotidians com el 6, 28, 496 i 8128, els quatre primers nombres perfectes. Aquests nombres són la sumes dels seus divisors (és a dir, 28 = 1+2+4+7+14). No és emocionant?

Però, perdoneu, m’estic anant per les branques. Ho sento. Per què explico tot això? Perquè un dels grans descobriments de la llarga història dels nombres primers es va anunciar l’altre dia. Comprendre aquest descobriment està més enllà de les meves possibilitats, per descomptat, i per desgràcia. De totes maneres, el que em va cridar l’atenció és que el descobriment que té els matemàtics de tot el món fent tombarelles va ser publicat per un tímid professor de 50 anys d’edat de la Universitat de New Hampshire, Yitang Zhang. Ningú havia sentit parlar d’ell, però ara és una celebritat (entre els matemàtics, clar).

El currículum del Dr. Zhang inclou haver treballat en una botiga del metro perquè no podia trobar una feina del que li agradava. “No estava malament”, diu, “però cada vegada que anava a treballar pensava en les matemàtiques.”

Això confirma la meva creença que moltes de les coses realment importants de la vida es duen a terme per persones que són “desconeguts virtuals” als esnobs que pensen que les coses funcionen. No sembla que la popularitat, però, li hagi anat malament al Dr. Zhang. Fins i tot pot haver canviat la seva vida a millor: ara es pentina els cabells davant la insistència de la seva dona. Felicitats, Dr Zhang.”

Michael Cook, MercatorNet

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

5 thoughts on “Les coses importants les fa la gent desconeguda

  1. Retroenllaç: Les coses importants les fa la gent desconeguda...

  2. Retroenllaç: Les coses importants les fa la gent desconeguda...

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s