Salvi primer el meu germà

Jordan-Rice-Times-front-pageEl 12 de gener de 2011, Donna Rice i els seus dos fills, Jordan i Blake, de deu i tretze anys d’edat, tornaven a casa després de fer unes compres. Plovia molt. Eren conscients del mal temps que regnava durant aquesta setmana a la major part del país, especialment a la zona on vivien, als suburbis de Brisbane, la tercera ciutat més populosa d’Austràlia. El que no podien imaginar era que en poc temps estarien envoltats sense remei per l’aigua.

La tromba d’aigua que aquella tarda va arrasar Toowoomba, a la zona oest de Brisbane, va ser descrita per testimonis presencials com un furiós tsunami que arrossegava automòbils, arrencava arbres i destruïa habitatges amb enorme facilitat.

La família Rice no va trigar gaire a adonar-se que les seves vides corrien perill. La mare va trucar als serveis d’emergència, que li van recomanar romandre dins del vehicle. Però als pocs minuts es van veure arrossegats pel corrent. De seguida es van trobar que estaven ja en aquesta estreta línia que separa la vida de la mort. Finalment el cotxe es va aturar, però el nivell de l’aigua seguia creixent, i la Donna i els seus dos fills van haver pujar al sostre de l’automòbil. El conductor d’un camió que passava per allà va aconseguir despenjar amb una corda i arribar fins a ells. Va allargar la mà a en Jordan, però la seva resposta va ser molt clara: “Salvi primer al meu germà”.

Així ho va fer aquell home, que va aconseguir posar fora de perill a Blake, però la corda es va trencar quan intentava salvar la seva mare i en Jordan, que van ser arrossegats aigües avall. Van poder aferrar-se a un arbre durant uns minuts, però de seguida van ser absorbits pel corrent i van morir.

Aquesta història, dramàticament real, ens permet considerar un tema tan fonamental com és la capacitat de renúncia a un mateix per amor a l’altre. Jordan Rice no va dubtar a demanar que salvessin primer al seu germà, probablement amb plena consciència que s’hi jugava la vida. La seva generositat li va permetre superar la por que sens dubte l’empenyia a salvar-se ell primer. El seu gest és un clar testimoni del que pot ser capaç l’home, una mostra que al seu interior hi ha sempre llavors de grandesa, decisions generoses que fan el món més humà i més habitable, més suportables les penes que qualsevol presents en la vida de tothom.

Em pregunto, com s’ho pregunta el seu pare, per què Jordan va fer allò, què va passar per la seva ment en aquests moments. La seva reacció seria, suposo, la de la seva manera de ser habitual. Aquell noi estaria educat en aquest senzill sentit de centrar la vida en els altres, hauria après a sacrificar-se pels altres, a sentir les coses dels altres com a pròpies. Aquella família, no sabem si de molta cultura però per descomptat d’enorme saviesa, potser de poques lletres però gegant en els valors que engrandeixen la vida dels homes, ha estat terra fèrtil perquè sorgeixi aquesta excel·lència moral.

La seva vida ha estat breu, però segur que amb més sentit i millor viscuda que moltes altres de més llargues i rellevants, ja que l’important no és quant es viu, sinó com es viu.

Alfonso Aguiló, Hacer Familia

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

5 thoughts on “Salvi primer el meu germà

  1. Retroenllaç: Salvi primer el meu germà | Soma | Scoop.it

  2. Els comentaris que fas són idonis a la notícia. No et fas pesat i mostres l’excel·lència del sacrifici amb les paraules justes. Enhorabona!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s