Sense títol…

Les coses s’han de dir pel seu nom, sense embuts, però no tots els noms són iguals: n’hi ha que diuen més que d’altres; no és el mateix dir-se Sheyla que Jerònima, el primer és una frikada però el segon és una venjança (com deien els Mojinos).

Cada nom, més enllà del seu origen etimològic, porta escrit una part del ser de les coses, i això els fa importants. Per aquesta raó, si algú té al cap un projecte, el primer que ha de pensar és quin nom donar-li, perquè un bon nom pot ser la clau de l’èxit o del més estrepitós dels fracassos. De fet hi ha gent que es dedica full time a concebre noms i títols de llibres, negocis, empreses i productes de tota mena.

Deu ser una feina apassionant aquesta de trobar noms, excavar les mines del vocabulari fins trobar la joia preuada. Deixar que els títols neixin en el subconscient, com per generació espontània, per associacions que ni nosaltres mateixos sabríem explicar. Pensar en una empresa de Catering i automàticament venir-te al cap el nom de “Hepburn”, pensar en un estanc i pam, posar-li “by me”. Buscar el nom per un bar que es dirà Simpson – l’estornell en seria un client fidel -,  o una empresa d’esports de risc que es diu “Puenting Tarantino”.

Un capítol apart són els grups de música, un terreny molt explotat amb noms tan mítics com “Johny me lavo y la peste que hago” o els “Don Simon y Garrafunkel” sense oblidar els “Aféitate Chewbacca”. Una veritable proliferació d’associacions d’una diversitat inabastable. Per exemple, pregunta de Trivial: “grup holandès amb una vocalista femenina i cançons tope cursis?”… Sí senyor, ho has encertat: “El brazo de Cervantes”.

També són fascinants les associacions sonores que podem arribar a fer amb un nom: només cal desconectar-li el sonotone a la iaia i dir-li un títol de pel·lícula, els resultats són espectaculars. D’aquesta manera la meva àvia em va descobrir que la millor pel·lícula d’en James Dean va ser “A éste que le den”.

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

One thought on “Sense títol…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s