L’art no és suficient

hemingwayPaul Johnson, en el llibre “Intelectuales” fa una anàlisi magistral del declivi de Hemingway que el va abocar a l’alcoholisme i el suïcidi. Johnson afirma que encara que Hemingway cometés doloroses faltes en la seva vida, n’hi ha una de la que no se’l pot acusar: la manca d’integritat artística. Es va proposar la tasca de crear una nova forma d’escriure i ho va aconseguir. Es va convertir en un referent per a la història de la literatura gràcies a la seva capacitat creativa, la seva energia i la seva constància. Això ja era per si mateix molt difícil, però encara ho era més mantenir-se en aquest nivell creatiu que ell mateix s’havia proposat.
Si Hemingway hagués estat un artista inferior s’hauria limitat a escriure algunes obres menors, com fan molts escriptors quan s’han guanyat el reconeixement. Però ell no podia. La seva integritat li impedia escriure per sota de les seves possibilitats. Aquesta enorme pressió auto-imposada, la incapacitat per tolerar la mediocritat és, paradògicament, el que va portar  Hemingway al declivi. Va ser un home assassinat pel seu propi art, escanyat per la seva pròpia auto-exigència. Per això la seva vida, i sobretot la seva mort, són una lliçó que tot intel·lectual hauria d’aprendre: que l’art, encara que necessari per la nostra vida, no és suficient per donar-li sentit.

Potser aquesta és l’explicació que un altre escriptor contemporani a Hemingway, l’Evelyn Waugh, temptat també pel suïcidi, no caigués en aquesta trampa. Waugh no era un intel·lectual, Waugh no volia canviar les regles, sinó que assumia les de la seva pròpia tradició literària i religiosa. Hemingway, en canvi, va crear el seu propi codi basat en l’honor, la veritat i la llealtat… I va acabar amb el seu codi amarat d’alcohol i cremat per una escopeta de caça.

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s