La carreta buida

Abandoned Wagon«Caminava a poc a poc amb el meu pare, quan de cop es va aturar en un revolt i em va preguntar: «A més del cant dels ocells, escoltes alguna cosa més?». Vaig parar l’oïda i li vaig respondre: «Sento el soroll d’una carreta». «Això és -va dir el pare-, una carreta, però una carreta buida». Vaig preguntar al meu pare: «¿Com saps que està buida, si encara no l’hem vist?»

»Llavors el meu pare va respondre:« És fàcil saber-ho, pel soroll. Com més buida va la carreta, més soroll fa».

»Em vaig convertir en adult, i ara, quan veig una persona parlant massa, interrompent la conversa, sent inoportuna o arrogant, presumint del que té o del que és, mostrant-se prepotent o menyspreant als altres, tinc la impressió de sentir de nou la veu del meu pare dient: “Com més buida va la carreta, més soroll fa”. La humilitat fa callar les nostres virtuts i permet als altres descobrir-les, i ningú està mes buit que qui està ple de si mateix. »

És interessant el missatge que ens deixa d’aquest vell relat. Quan imaginem el pas d’una carreta plena de càrrega, esforçada, silenciosa, una mica enfonsada pel pes que porta, aquesta imatge ens transmet una sensació de plenitud i de silenci. I una cosa semblant passa amb les persones. Hi ha vides que estan plenes de contingut, d’esforç i de sentit. Solen ser vides actives i lluitadores, però fan poc soroll. Són vides que no quadren amb les ostentacions grandiloqüents d’activitat, ni amb els excessos de protagonisme personal, ni amb l’individualisme que sol delatar ocultes faltes de rectitud i de sentit de servei.

Tinc el convenciment que la supèrbia és la clau de gairebé tots els conflictes humans. Formes de supèrbia més o menys elaborades, més primàries o més subtils, però sempre la supèrbia està en l’arrel de les actituds que les provoquen. En les persones més simples, es nota de seguida. En les més intel·ligents, costa una mica més, ja que amb el temps van aprenent a dissimular-ho.

Quan veiem que al voltant d’una persona els conflictes tendeixen a enverinar, o que sorgeixen distanciaments o desencontres estúpids, o que al seu voltant els equips humans es desuneixen o es trenquen, gairebé sempre hi ha al darrere aquest afany vanitós i histriònic de la supèrbia. Pot adoptar moltes formes, però gairebé sempre són variants del mateix: aquest afany una mica ridícul per deixar constància del propi mèrit, la susceptibilitat malaltissa de qui se sent ofès constantment per autèntiques ximpleries, les pugnes i desavinences absurdes per una petita quota de protagonisme personal, els agraïments exigits i comptabilitzats. Tot això sol estar teixit i comunicat pel fil de la supèrbia, i s’identifica per la manca de profunditat i de silenci interior.

Qui en sap, sol parlar poc, qui parla molt, sol saber-ne poc. Qui aprofundeix en les coses, sol parlar amb prudència i amb mesura. Els que parlen a la lleugera i fan judicis precipitats sobre les persones o els assumptes, solen parlar massa. Són persones que amb la seva ànima buida fan grinyolar l’ambient al seu voltant, com les carretes buides. I grinyolen sobretot perquè els falta l’aplom de la veritat. Perquè la veritat impedeix la seva constant recerca de la satisfacció personal, per això no la suporten.

Alfonso Aguiló

Translate into your language:Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

One thought on “La carreta buida

  1. Retroenllaç: La carreta buida | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s