Errare humanum est

Errare humanum est– No existeix la victòria definitiva d’un mateix sobre els propis defectes. No és un camp en el que funcioni la força de voluntat i prou. Tenim una natura defectuosa, una espècie de vella locomotora ferida, i com a conseqüència, per molt que ens hi escarrassem tendim sempre a fallar. Angoixar-se per això és absurd i encara que et puguis enfadar si t’ho dic, denota supèrbia. El que cal fer, encara que sé que la resposta no t’agradarà, és demanar ajuda a qui va fer la màquina cada cop que falla. I en tot cas deixar que la millori mica en mica, injectant-li de tan en quan una bona dosi d’oli.

– És una explicació religiosa i jo no sóc religiosa. No utilitzis aquest argument amb mi, si us plau, no serveix.

– Aquesta resposta no és digna d’una persona intel·ligent. La qüestió no és si la meva resposta és o no religiosa, sinó si és o no certa. És que no veus la diferència? Contra-argumenta, digues-me en què creus que no és cert en el que dic, explica’m perquè no és cert, però no em diguis que el meu argument no serveix perquè és religiós. L’única raó per la que el meu argument pot no servir aquí o a la fi del món és simplement perquè resulti fals.

– Molt bé, doncs et dic que no serveix perquè és fals.

– De debò? Això vol dir que penses que l’ésser humà és capaç d’assolir la perfecció i mantenir-se en aquest nivell d’excel·lència moral per les seves pròpies forces? Aleshores no creus que errar és humà? Creus que l’home no falla?

Natalia Sanmartín Fenollera, El despertar de la señorita Prim, Ed. Planeta 2013

Translate into your language:Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

One thought on “Errare humanum est

  1. Retroenllaç: Errare humanum est | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s