Hi havia un somni que es deia Europa

EuropaHi va haver un temps en el que Europa era un somni de prosperitat. Un temps en el que els nostres pares miraven cap al nord anhelant el progrés i la llibertat. Un temps en el que els nostres poetes volien marxar nord enllà, on la gent era neta i noble, culte, rica, desvetllada i feliç. Però no van marxar. Els nostres pares i els nostres poetes es van quedar aquí, en aquesta pobra, bruta, trista i dissortada terra per construir un país que fos digne d’Europa. Per educar-nos a nosaltres, els seus fills, d’acord amb uns ideals que en aquell moment la dictadura els hi prohibia.

Han passat els anys. Els nostres pares ja són morts, i d’aquell somni només en queda el record. Ara Europa ja no és un somni de llibertat sinó una maroma d’interessos polítics i econòmics que es mira amb recel el dret fonamental de tot individu a decidir el seu futur. Els fantasmes d’una Europa anciana i immobilista, d’un passat que crèiem enterrat sorgeixen de nou quan els grans estats sotmeten la voluntat dels seus ciutadans.

Avui, per molts catalans, Europa ha deixat de ser un somni. Europa és només una colla d’homes vestits de fosc que primer ens van treure el sou per tapar els forats de la banca i ara ens diuen que si ens afirmem com a poble deixarem de ser europeus. Una amenaça tan infantil com inversemblant perquè si mai Catalunya esdevingués un nou Estat, potser no formaria part de la Unió Europea, però no així els seus ciutadans, ja que tots nosaltres hem nascut en un Estat que forma part de la Unió Europea i això ens dóna la condició inalienable de ciutadans de la UE. Es donaria, doncs, una situació ben curiosa: set milions i mig de ciutadans europeus vivint en un territori que no forma part de la Unió Europea… Una situació tan anòmala que no tardarien gaire a trobar-hi una solució, i dubto molt que aquesta solució sigui tan rocambolesca com retirar-nos la ciutadania europea.

Potser, en tot aquest procés sobiranista, haurem de demanar a Europa que es deixi estar d’amenaces i que no renunciï a la seva pròpia identitat edificada sobre uns valors que temps ençà la van convertir en un somni de llibertat, pau i prosperitat pels qui vivien encara sota la injustícia i la barbàrie.

Translate into your language:Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

One thought on “Hi havia un somni que es deia Europa

  1. Retroenllaç: Hi havia un somni que es deia Europa | Soma | S...

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s