Stoner i altres infeliços

stonerA l’inici d’Anna Karenina, Lleó Tolstoi escriví que totes les famílies felices s’assemblen però que les famílies infelices ho són cadascuna a la seva manera. Potser per això hi ha poques novel·les de famílies felices, perquè totes, en el fons, serien la mateixa novel·la, avorrida i previsible, i per això, en canvi, hi ha una veritable proliferació literària de pobres desgraciats que malviuen immersos en una profunda apatia existencial. Éssers de pedra, com en William Stoner, un professor de literatura que observa amb un deix d’indiferència la neurosi de la seva esposa, l’alcoholisme de la seva filla o les patacades que rep en el seu departament de la Universitat de Missouri. Una vida gris i anodina que només té un punt de lluminositat: una relació adúltera amb una jove professora…
Una història magistralment escrita que m’ha deixat un regust amarg i que m’obliga a preguntar-me perquè en una societat com la nostra, en la que els seus escriptors exorcitzen la seva amargor en històries tristes i degarradores, no arribem mai a descobrir perquè som infeliços. Per què el nostre món ret culte al desencís i exalta els profetes del sense-sentit? Per què enlloc de reconèixer que hi ha alguna cosa que falla, ens dediquen en cos i ànima a apedregar els ideals de felicitat; a repetir-nos una vegada i una altra que la veritat, el bé i la bellesa són una il·lusió efímera, que l’ésser humà està abocat a una existència solitària i atzarosa i que la felicitat és una il·lusió que només perviu en les pel·lícules de Disney; un privilegi reservat només als ignorants al que tot intel·lectual hi hagués de renunciar.

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

5 thoughts on “Stoner i altres infeliços

  1. Retroenllaç: Stoner i altres infeliços | Soma | Scoop.it

  2. Bona nano!! Suposo que ho fan per no trobar-se amb si mateixos. Al cap i a la fi ningú no els ha dit que Algú sempre els estima i que la felicitat efímera d’un adulteri “omple” durant una estona efímera per ella mateixa. Digues a J.Williams que escolti “Diamonds on the inside”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s