Ya hey o la professió de fe dels Vampire Weekend

ya_hey_2Si porteu temps seguint Soma ja sabreu qui són els Vampire Weekend, un grup de New York format per quatre graduats de Columbia dels qui fa uns anys, amb una colla d’alumnes, vam filmar un vídeo-clip del tema “A punk” que va ser degudament publicat al blog.

Ahir un antic alumne (altrament anomenat “un-servidor“) coneixedor de les meves fílies musicals i les meves inquietuds espirituals em va enviar un videoclip d’aquests nanos que primer em va deixar desconcertat, però després d’interpretar lentament la lletra m’ha deixat progressivament bocabadat. Espero que a vosaltres us passi el mateix.

De moment no us dic res més. Mireu-vos el clip i sobretot llegiu la lletra que surt sobre-impresa.

La canço s’enceta amb un Oh, sweet thing que recorda el My sweet Lord de George Harrison, un altre tema profundament espiritual de l’ex-Beatle, i continua amb un “Sió no t’estima”, és a dir, Jerusalem (com a símbol de la humanitat) no t’estima. Ni Babilònia (símbol del pecat i la depravació) tampoc. Tampoc Amèrica t’estima -encara que semblin molt religiosos-. Però malgrat això, Tu no et canses d’estimar les persones.

“En la foscor d’aquest lloc hi ha la brillantor de la seva cara”: com brillava la cara de Moisès després de veure Yahwé, un Déu que ofereix consol en temps difícils. Que ens dóna llum quan estem immersos en la foscor, quan experimentem la feblesa, quan ens sentim bruts de la pols del camí (There’s the dust on the screen) , malmesos per les inclemències de la vida (Of this broken machine). Perquè “no puc deixar de sentir que he comès algun error, però ho vaig deixar passar”…

I arribem a l’estrofa que dóna títol a la cançó: “Ya Hey” (una manera de dir “Yahweh” sense prendre el seu nom en va) i segueixen les referències a l’Èxode: “A través del foc i les flames” et vas donar a conèixer com un Déu (“Ut Deo”) a Moisès des d’un esbarzer cremant. Però Tu “ni tan sols vas dir el teu nom”, “només Jo sóc el que sóc”.

“Però, qui pot viure d’aquesta manera?”. Es pregunten. Com si la creença s’hagués d’enfrontar a tanta indiferència. Com si el món sencer hagués donat l’esquena a un Déu que no és estimat ni a la seva pròpia pàtria (on encara s’estan donant de garrotades).

“Els ateus no t’estimen”, però és que tampoc no t’estimen els “cors gelosos”: que només es busquen a si mateixos complint meticulosament els teus preceptes… “Tota la tensió i la por, tota aquesta paranoia de càmeres i arxius” amb què alguns es creuen que ens vigiles… “No puc deixar de sentir que veus els errors, però tu els deixes estar”, perquè Tu has optat perdonar, malgrat tots els pronòstics.

“Fora de les tendes, en la festa dels tabernacles (actual festa jueva del Sucot), quan l’aire es va tornar fred i el sol es va pondre, la meva ànima es va esvair tan feblement que vaig escoltar el so d’Israel convertit en un tema dels Rollings: 19th Nervous Breakdown“.

Translate into your language: Saudi-Arabia-iconBulgaria-iconChina-iconCroatia-iconCzechDenmark-iconNetherlands-flat-iconUnited-Kingdom-iconFinland-iconFrance-iconGermany-iconGreece-iconIndia-iconItaly-iconJapan-iconSouth-Korea-iconNorway-iconPoland-iconPortugal-iconRomania-iconRussia-iconSpain-iconSweden-icon (1)

4 thoughts on “Ya hey o la professió de fe dels Vampire Weekend

    • Hahaha! Totalment d’acord Ferran. La veritat és que he intentat trobar-li algun sigmificat i m’he quedat en blanc… Sembla que l’ampolla de cava representa Yahweh (de fet porta escrit Ya Hey a l’etiqueta) simbolitzant l’alegria amb què ens beneeix… Qui sap?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s