Tots Sants o tots zombies

Al cartell del tauló d’anuncis s’hi podia llegir: “A les 12 missa cantada pels difunts de la parròquia”… O el rector s’ha equivocat de preposició o ja em veig els extres de Walking Dead interpretant el Requiem de Mozart davant d’una penya friki de feligresos vestida de Michael Jackson. A aquest pas aviat la festa de Tots Sants serà substituïda per la de Tots Zombies i enlloc de menjar panellets ens afartarem de sopa de carbassa.

La irrupció de la cultura nord-americana en les nostres tradicions populars ens fa adonar de l’enorme poder uniformitzador que té la globalització econòmica i la mercantilització dels intercanvis culturals: la Coca-cola, MTV, la Fox, McDonald’s, Starbuks & co estan aconseguint que el món sencer es comporti d’acord amb un mateix patró cultural a l’hora de menjar, ballar, vestir i pensar. Els productes de proximitat, els costums locals, la cultura popular té poc a fer davant l’allau mediàtic que ens bombardeja diàriament i ens convida a viure com un yankee enmig de l’Empordà. A base d’anuncis, pel·lícules, sèries televisives etc. anem perdent progressivament el sentit profund de la nostra pròpia identitat, de la nostra cultura i les nostres tradicions, en el marc dels quals tu i jo hem après a mirar el món i fer front a les qüestions fonamentals de la nostra existència.

La globalització no només apropa les cultures, també les homogeneïtza i les empobreix a canvi d’un creixent mercat format de persones cada cop més vulnerables a les campanyes de marketing, d’individus buits per dins que es mouen hipnotitzats al ritme de les noves tendències… Exactament com zombies.

Us asseguro que si algú em ve a fer “truc o tracte” s’emportarà una galeta de les metafòriques.

3 thoughts on “Tots Sants o tots zombies

  1. Retroenllaç: Tots zombies | Soma | Scoop.it

Deixa un comentari